onsdag 11 januari 2017

Lampett, två, tre...


...så var den uppe! Jodå, var bara tvungen att visa er hur fin den är - lampetten. Ljushållaren i koppar som jag hittade på Myrorna i måndags. Den är inte så stor, därför får man välja ett lagom långt ljus, annars sticker det upp ovanför själva ljusbrickan.

Sorry. Angående bildkvalitén. Blixt och dunder, ni vet. Eller åtminstone blixt, så att ni ska kunna se det romantiska mönstret ordentligt, trots att mörkret har gjort sitt inbrott. Får lite Arts-and Crafts-vibbar över designen. Med den rara blomman överst, bladen som slingrar sig upp längs sidorna och hjärtat i mitten.

Tänk. Tänk att någon har gjort allt detta för hand. Klippt ut en bit koppar och sedan börjat - ja, vad kallar man det - stansa? hamra? - fram dekoren och bården runt kanterna. Själva ljuskoppen är löstagbar, och väldigt fint gjord, med en praktisk öppning där bak som tillåter viss justering av storleken.

Ja. Tänk. Vad mycket hantverk man kan få för trettiofem kronor. Trettiofem. Jodå. Återstår bara att se om jag ska leta upp en annan permanent plats åt den, eller låta den sitta kvar här ovanför TV:n. Lite mysigt är det ju att kunna kika upp mot den när nyhetsrapporteringens värsta, mest realistiska, bilder flimrar fram där på rutan nedanför. Som en slags motpol. En mysig motpol.

<3
/helena

ps Ett extra viktigt ps. En påminnelse. Fick information om Förintelsens minnesdag i brevlådan häromdagen. 27 januari, ni vet. I år infaller den på en fredag, så flera arrangörer runt om i landet väljer att lägga sina minnesprogram någon dag tidigare eller senare, för att inte krocka med shabbaten. Själv funderade jag på att låta de starka berättelserna från förra året få klinga kvar i minnet ett tag till, innan jag tillför några fler, men. Men så läste jag att den charmiga, stjärnögda skådespelaren Sara Sommerfeld kommer hit (till Borås) och visar filmen hon gjort om/till sin farmor: Min farmor och Förintelsen. Såg den aldrig när den gick på TV nämligen, så det känns bra att få möjlighet att uppleva den på en större duk, dessutom i sällskap av Sara och publik. Vi får väl se. Här hos Forum för levande historia kan ni gå in och läsa om vad som händer just där ni bor, eller i närheten. Kanske vill man bara gå och tända ett ljus, till minne av de som fick sätta livet till på grund av ingenting annat än att de hade "fel" färg på ögonen, eller utövade "fel" religion, eller kom från "fel" land, eller älskade någon av "fel" kön, eller hade "fel" åsikt, eller... Känns så extra viktigt att minnas och uppmärksamma nu, nu när världen håller på att förvandlas till en mer och mer endimensionell plats igen. Om vi inte ser upp, i tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar