onsdag 10 mars 2021

Fem särskilt fina - ett litet påskpaket

Den här färgkombon alltså - turkos ihop med en slags jeansblå. Kanske drar det en gnutta åt lila, eller snuddar vid indigo. I vilket fall som helst är det blå blandningar när de är som bäst. Som hav och himmel, där de trivs tillsammans.

Och så en gnutta vitt på det. Eller mycket vitt. Ibland undrar man ju om det blåvita, klassiska inte borde kallas vitblått istället?

Tallrikarna, eller de små faten då. Där är vi ju som mest vana att ta del av färgfröjden vi snackar om. Aldrig kommer väl det blåvita så till sin rätt som tillsammans med porslin. 

De danska (B&G) med fågelmotiv passar bra till förrätten i påsk. Sedan är det bara att låta dem vara kvar över mors dag, för de är ju morsdagstallrikar från början. 

Hackspetten sitter uppe på köksväggen sedan många år, har tänkt att byta ut den mot skäggdoppingen eller storken eller svanen eller de urgulliga ankorna ovan, men det blir liksom aldrig av. Men jag tar gärna fram dem alla till påsk, som sagt. 

Sedan finns det ju många andra djurfamiljer i den här serien också. Här hemma finns till exempel en kaninfamilj, tror jag. Det kan förstås föreställa harar...

De här äggen alltså. I trä, förmodligen handmålade. Tycker de gjorde sig ihop med batik-buketten. Adderade en gnutta påskstämning till den redan läckra anrättningen, på något sätt. En ganska kul 3D-effekt, blev det.

Randig glasyr. Fler ord behövs nog inte, va? Superlativen räcker ju ändå inte till!


1. Morsdagstallrikar kan vara fina till påsk, men de kan vara fina till så mycket. De finns ju i alla former och färger där ute i second hand-världen, även om det blåvita dominerar. Här hemma finns djur, som sagt. Och barn. Och djurbarn. Och en del blommor också förstås. 

2. Ägg. Gillar när de har andra kulörer än de mest traditionella. Gillar röda ägg - som också finns i samma stil som de blå här ovan. Tänk att något så speciellt bara kan ligga och skräpa i en blandat-låda på auktion. Ingenting. Så mycket kostade de ungefär - ingenting.

3. Draken. Vasen. Asiatiskt, på den moderna bojan-liknande syltkrukan. En billig, billig kopia upphittad i en butik med välgörande ändamål i sikte. Med påklistrad, krängande - eldsprutande? - klichébild runt sina runda sidor. Har synts här inne många gånger, kommer säkert synas många gånger till. Däri får det säkert plats ett minipåskris.

4. Gabriel. Det turkosa och randiga grädd- och socker-setet kommer därifrån. Tror jag hittade det på Myrorna en gång i tiden. Nu vill kanske en snödroppe flytta in i den lilla gräddkannan. Eller någon annan söt liten krukväxt i sockerskålen.

5. Nancy. Signaturen på den mönsterintrikata batik-tavlan lyder så. Håller ju på och rensar en aning bland alla mina loppistavlor, men en sak är säker - den här vackra, praktfulla buketten kommer aldrig att rensas ut!


Så där ja. Ett styck litet paket fullt med blåvit påskinspiration levererat till er. Check!

<3

/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar