torsdag 18 mars 2021

Hollywood. Och andra stjärnor.

Tänkte strax hälla upp en kopp kaffe till oss. Eller två då. En kopp till mig, och en till er. Ni får dela på en. Rättvist, va? Sedan tänkte jag att vi kunde kändisskvallra lite. Eller nej, det är för trist. Eller jo, fast snällt skvaller. Ett filmtips ska ni också få, ett som ingår i researchen jag nämnde igår. För det kommer nog bli lite av varje som ska blandas in i nästa längre skönlitterära text från min hand. Tänkte börja något i stil med det här:

Josef, som inte alltid hetat Josef, tittade till slut upp från sin skärm. Martin stod i dörröppningen och hojtade om sina siffror. Siffror kallade han dem. Josef rättade till glasögonen som alltid ville halka ner från den svettiga näsan och räckte över en bunt papper. Martin tog emot den skrynkliga högen med ett missnöjt grymtande och sa att det hade räckt med ett förbannat enkelt internmail. Josef visste det, visste att Martin inte brydde sig om någon cybersäkerhet heller, absolut inte när det bara gällde siffror. Siffror. Det var så han kallade sina anställda, det var så han såg på dem. Nästan så det hade varit bättre att de fått ett brännmärke med en nolla eller etta eller en ettusentvåhundratolva på armen eller i pannan, istället för de käcka namnskyltarna som enhetschef Martin Swenson ändå aldrig la märke till. Han så mest hör du. Hör du, kan du kolla om Git är klar för nästa tagning? Eller you. Hey you, can you be kind enough and get me a cup of coffee? And you, I prefer it warm. Det där sista gjorde han inga som helst försök att dölja den drypande sarkasmen i. Sarkasm lika stark som en kopp espresso.

Haha. Ja, vad tror ni? Kan det vara något? Kan det bli något av det? Ja, kanske. Sitter mest och spånar lite just nu, ska snart skriva en form av kapitel-synopsis, tänkte jag. Men först påtår och ett par stjärnor till. 

Film Stars Don't Die in Liverpool (2017). En verklighetsbaserad film om en filmstjärna som nog många har glömt, om de alls känt till henne. Hon fick en Oscar. Hon spelade mot storstjärnor som Humphrey Bogart. Hon hade karaktär, som man säger. Skönhet och mer därtill. Hon gav allt. Nästan hela sitt liv, gav hon åt rollerna hon spelade på duken och scenen. 

Även rollen som maka och mor antog hon med hela sitt väsen, vad det verkar. Hon var gift fyra gånger. Och hade förmodligen en och annan romans förutom det. En av de mer allvarliga kärlekshistorierna handlar filmen om. En romans som smutsades ner en del av en oförstående omgivning. Även om alla inte var lika oförsonliga i sitt sätt att se på kärleken mellan en något äldre kvinna och en yngre man. 

- Hur vet du att den är så bra då? frågade mannen när jag föreslog att vi skulle se just den.

- För att Annette Bening är med, svarade jag. Och så var den saken klar. Jamie Bell gör också en suverän prestation. Och Julie Walters kan ses i en oförglömlig biroll, eller som supporting actor då, som låter så mycket bättre. Det beskriver en viktig mindre roll på ett bättre sätt än ordet biroll, tycker jag allt. Actor in a supporting role. Så ska det låta!

Gloria Grahame, så hette hon. Stjärnan i Film Stars Don't Die in Liverpool. En sorglig film på flera sätt, men också solig, varm, kärleksfull, avskalad och ärlig. 

<3

/helena

ps Det var lite i research-syfte som jag såg filmen vi just snackat om, för det kommer nog bli lite "glam" och "fab" i mitt kommande skrivprojekt. En aning Hollywood vill jag skriva in. Så jag söker lite bland stjärnorna och deras mer eller mindre kända liv on and off camera. Stötte på Kim Novak också, på surfningens elektriska vågor. Läste en intressant intervju om varför hon lämnade stjärnlivet så tidigt. Läste om hur hon mobbades för både sitt utseende och sitt ursprung, under den där så kallade glamourösa karriären. Med Vertigo i spetsen. Av Hitchcock. Filmen som var före sin tid. Med Kim Novak i en av huvudrollerna, eller två, beroende på hur man ser på det... 

Om ni söker på Kim Novak kommer ni hitta mycket konst, för det är det hon ägnat/ägnar mycket av sin tid åt. Färg och form och en hel del djur. Hon älskar hästar, bland annat. Skulle inte ha något emot att se någon av hennes själfullt målade hästar på en vägg nära mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar