onsdag 24 mars 2021

Vårens vackraste vaser

Jodå, den här från Upsala-Ekeby är definitivt en av mina snyggaste vaser. Snygg från alla håll och kanter.


 Och den här gamla godingen sedan då, med sina två tilltalande hänklar - handtag. Även den en...

...vas signerad Upsala-Ekeby, en tidig variant. Stilig med sin mörka bakgrund. Och lite skönt smågalen med sitt mönster. Och rund och go och gul och grön.

Gillar ju inte det här med trender något vidare, vill alltid åt det mer tidlösa. Men även jag kan tycka det är kul när något jag har varit förtjust i väldigt länge plötsligt blir det nya svarta. Som den här bleka gula tonen som har synts överallt ett tag nu - jag tror den brukar kallas honung ibland. Själv tänker jag på ord som lejon- eller senapsgul. Eller en aning beige-gul.

Det är mycket gulaktiga toner nu, som sagt. Både på kläder och inredning. Och jag har ju alltid gillat gult, både de mer mättade nyanserna och...

...de lättare, luftigare. Som här på en av mina absoluta favorit-vaser här hemma. Gul och taktil på utsidan, och skir och vit på insidan, en verkligt lyckad kombination. (Födelsedagspresent från mannen en gång i tiden!)

Grafiskt enkel, men samtidigt intrikat på något sätt. Upsala-Ekeby, igen. Här med lite mera sting i det gula.

Tillbaka där vi började. Den är så vacker, vasen. Med den grova chamotte-leran som kontrast till det virvlande i glasyrens färger.

Det var det. Lite vas-inspiration. Borde kanske gjort en Fem särskilt fina av det här, för de är ju väldigt kompatibla och färgmatchande. De skulle bli väldigt bra att ställa i en grupp någonstans, men det får bli en annan gång i så fall. Förresten är det ju sex vintage-vaser. Plus en gammal, omklädd sypuff och en precis lagom rufsig ryamatta. Hela åtta särskilt fina, med andra ord

Sköt om er.

<3

/helena

ps Boken då? Vad är det? Jo, det är bästa, klurigaste Alf Henrikson som har hamnat under vasen som nästan påminner om en påsklilja runt kanten. Ska vi ta en liten kort vers? En rad signerad med ett naturligt grönt och passande alias här då, kanske? Med vårtema? Med april för ögonen? Ja, det gör vi:

"Aprilegium

Våren är kommen och snön är grå

och krokusen undrar väl vad som står på.

Humida är idrottens planer,

och rådjuren vädrar tulpaner.

Olle Trädrot"


/ur Samlade dikter del 4

(Anacka, Rhymes, Tittut)

av Alf Henrikson

Atlantis, Stockholm, 1999

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar