fredag 9 november 2012

The End


" ... Det är nog jag som har gett mina barn det här vintage-intresset med bröstmjölken. ..."
 
Åh, vad jag önskar att det var jag som hade fått just det intresset, redan med bröstmjölken. Men det är aldrig för sent säger de ju. Så nu tar jag igen det sedan drygt 20 år tillbaka, så mycket jag orkar och hinner. Som ni redan vet.



" ... Helene Billgren 2012 jobbar med de stora gesterna: utställningen heter till exempel The End. Referenser finns till måleriets historiska storheter. Men flickkonsten lever. Helene Billgren är fräck, ironisk och frasig - precis som vanligt, med andra ord. ..."
 
Just nu vet jag att det pågår flera utställningar i den stora huvudstaden - flera många stycken - som någon brukar säga, som jag gärna vill se. Vill, vill, vill! Men det är inte säkert att det finns möjligheter till det. Så då tröstar jag mig med att storstaden då och då kommer hit istället. Hit till den lilla staden där jag bor. Och det är iofs inte precis någon dålig tröst! Som ni säkert redan har förstått så är det den vintage-chica Elsa Billgren och hennes syskon som har fått vintage-intresset redan med bröstmjölken. Och att det, förstås, är mamma Helene Billgren som så frikostigt har delat med sig av sin glada second hand-gen.


" ... Dörren till barndomen står öppen i Helene Billgrens konst. ..."
 
Hon är ju inte bara mamma, Helene Billgren, hon är ju konstnär också. En påhittig, pysslig och spännande sådan. Nu, i sin senaste utställning THE END har hon - som redan skrivits - återvänt till måleriet igen. Det ser jag fram emot att få ta del av. För det är här, här i den lilla stad som jag bor i, som utställningen pågår. Just nu. En utställning som både blickar bakåt och framåt och presenterar en ganska sammansatt bild av konstnären i fråga. Om jag har förstått det hela rätt. För jag har inte själv sett den än. Hoppas bara att jag hinner få tummen ur innan den 13 januari nästa år. Det är ju bara 2 månader till dess. Hm.


För er, som liksom jag, inte alltid är så bra på att få ur det berömda fingret i tid, finns ändå möjligheten att läsa boken. Kanske, kanske, finns det någon där ute som inte kan ta sig till Borås Konstmuseum i ett tvåmånadersnafs?! och då kan en bok på nattduksbordet kanske trösta den törstande konsttarmen lite grand? Vad boken heter? THE END. Så klart.


:)
/helena


ps Om ni söker på Helene Billgren så hittar ni en massa intressanta och faktaspäckade länkar. (och en hel del skvallerpressiga också...) Jag har valt att länka till DN Livsstils intervju - citatet längst upp. Och till Kajsa Widegrens artikel/recension av utställningen i Expressen/Kultur - citatet i mitten. Dörren till barndomen... de citerade orden är hämtade ifrån GP. Näst sist men inte minst länkar jag - inte helt utan förtjusning - till Helene Billgrens egen sida. Så klartare. Och till vårt eminenta Konstmuseum. Så klartast. Minst ett nytt ord om dagen håller Svenska Akademien borta, eller hur det nu var.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar