måndag 9 maj 2022

Lite sömn. Mycket film.

The Great Debaters. Nej, jag snackar inte om gårdagens partiledardebatt, tro det eller ej. Här handlar det om film. En cineastisk upplevese på drygt två timmar. En lång långfilm. En relativt gammal film, från 2007, som vi inte uppmärksammat tidigare, trots att Oprah Winfreys namn alltid borgar för att det finns något verkligt viktigt och intressant att ta del av. 

På tal om ordet intressant, vad har hänt med devalveringen av det egentligen? Och hur kommer det sig att diverse intressenter, programledare och andra, har börjat använda ordet spännande istället? Ordet spännande känns väldigt opassande ibland, som när allvarliga samhällsfrågor ska debatteras.

Anyway. Filmen handlar om ordets makt. Om att föra kampen utan andra vapen än din vässade penna och vassa tunga. Om utbildningens kraft, hur den är det enda som på djupet kan påverka din framtid i positiv riktning - oavsett vem du är, var du bor, eller i vilken tid du lever/levde.

Sedan kan ju din väg till kunskap, klokskap, faktainlärning och källkritik se ut på många olika sätt. Du kan gå distanskurser på universitet, till exempel. Du kan vara med i valfri studiecirkel på valfritt studieförbund. Du kan ta del av bibliotekens oändliga utbud. Bara för att nämna tre sätt att inhämta det du behöver för att bli en bra och inkännande medmänniska att räkna med.

TV, som vi sa, är ett annat sätt att ta del av världen, men här gäller det förstås att välja kanaler och utbud med omsorg. Kunskapskanalen är till exempel en outsinlig - och ständigt intressant - fakta-källa. Och UR. Som har en smidig play-funktion också. Utbildningsradion. Satt en lång lång stund i lördags natt och kunde inte sluta titta på några föreläsningar om tänkandet. Det handlade om demens, bland annat. Och om sömn. Hehe. Lite knasigt att sitta uppe och titta på en föreläsning om sömn. Men det var det värt!

Maskrosor. Världens vackraste lilla sol. Upphöjd till gul, glänsande oändlighet. Motståndskraftig, livsduglig. Det känns självklart att den är Miljöpartiets symbol, eller hur? En humanistisk blomma, med både människors och blommors och bins bästa för ögonen.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Film, var det ja. Har fortfarande ett filmtipsigt inlägg i pipeline. Men fotona till det sitter fast på min havererade laptop. Får se om jag kan tänka om angående illustrerandet här. Hm. Några väl valda skärmdumpar kanske kan duga? Vi får se. Ni får se, så småningom. Men jag kan väl nämna att vi inte har sett mer än ett tjugotal filmer hittills i år. Det kom visst ett nytt krig emellan. Ett krig vars ohyggliga verklighet - med många många civila offer dansandes på våra trötta näthinnor - inte får ignoreras. Barn. Många mördade barn. När inte ens teatrar, sjukhus och skolbyggnader står fredade - då får vi inte blunda en sekund. Eller titta åt ett annat håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar