söndag 22 maj 2022

Nästan elegant

Det här med tjuvskytte alltså, och elfenben, det gör ju en bara så ledsen. Att de intelligenta och smått fantastiska elefanterna dödas på grund av sina betar. Och ja, jag vet att det till viss del finns förklaringar, att det kan handla om fattigdom, om att hitta sätt att försörja sig och sin familj. Ibland handlar det säkert om ren överlevnad, men ändå. 

Det är cynismen bland de som köper betarna som kanske är den allra största boven. Att det finns efterfrågan på en överflödig och kontroversiell vara, en handel som innebär att oskyldiga djur bokstavligen får sina liv krympta och stympade. Döden är ett alldeles för högt pris att betala, för en liten del av ett väldigt stort och spännande djur. Eller hur?

Anyway. Vad göra när man blir förbannad? En bild, naturligtvis. En bild på det utsatta djuret ifråga. En bild i några olika versioner. Här blev det en grön bjässe. Tänker mig att de behöver bli adrenalinstinna som hulken, för att orka springa ifrån den otroligt onödiga död som många av dem möter. Människan är det farligaste djuret på jorden, särskilt i relation till det mycket reella och aktuella hot vi kallar arternas och mångfaldens utrotning.

På den här tyckte jag svansen blev bäst. En aning abstrakt förstås, som helhet. Men tittar man noggrant går det att upptäcka tre elefanter. Någon framifrån, någon från sidan och någon mer, kanske. Allt finns som vanligt i betraktarens ögon.

Grå. Så är den ju allra finast ändå. Även om den är något diffus i kanterna här, som om den var på väg att försvinna från jordens yta - och det måste vi förstås förhindra. Pronto.

Nästan elegant. Så kallar jag den här lilla snabel-rika bildserien. Hoppas ni gillar.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps World Wide Foundation. Eller World Wide Fund for Nature, som jag tror de kallar sig nu. En bra och informativ organisation att ta del av. Där kan man omvandla sin ilska över överexploatering, nedskräpning och tjuvskytte till något konstruktivt. Gå gärna in på wwf.org och hitta just ditt lands hemsida. 

Världsnaturfondens viktiga arbete med planeten, och dess fortsatta välmående, är något vi alla borde försöka stödja i den mån var och en av oss kan. 

På den svenska sidan, wwf.se, hittar du massor av bra sätt att visa ditt stöd för vår ömtåliga planet och arterna vi så gärna vill fortsätta att beundra och samexistera med. Som tigern. Pandan. Isbjörnen. Och elefanten. Bland andra och annat. Bli planet-fadder. Ge en gåva till någon. (Varför inte skänka en slant till mor och hennes egen dag, till exempel?). Eller engagera dig på just ditt sätt. Lär dig mera. Berätta vidare. Var en del av lösningen. Bry dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar