söndag 8 maj 2022

Lite fotboll. Mycket Norrby.

Lite dålig variation här inne just nu, känner jag, men det blir målat idag också. Ägg?! Ja, inte nymålat direkt, men det kom till en god stund efter påsk. Ett enda eftersläntrande ägg. En intressant anekdot ligger bakom gulan här.

- Åh nej! På mannens eftertryck i rösten igår hörde jag att något riktigt förfärligt måste ha hänt. Kan det ha med Putins folkmord i Ukraina att göra? tänkte jag förfärat med ett halvt öra stängt. Men nej, det handlade om sport - fotboll. Ett av vår lilla stads kära fotbollslag hade förlorat, mot Öster, tror jag bestämt. Därav mannens äkta teatraliska utrop.

På grund av en tråkig förlust kom jag att tänka på ägget ni ännu inte fått se - Norrby-ägget. Ni som följer slaviskt vet ju att jag och mannen målade och tecknade ägg före och under påsken. Ett av dem blev gulsvart. Som vårt eget allsvenska lag. Och kom därför att kallas Elfsborgs-ägget av mannen. Det gav mig givetvis dåligt samvete, eftersom vi har ett väldigt bra lag i superettan också - Norrby. (Elfsborgsägget syns inte här, det kom till i den andra omgången av ovalt måleri).

- Men, det är ju inte blåvitt, sa mannen, när han fick syn på den mest färgglada sidan (som ni kan se på foto nummer ett). Norrbys dräkter är blåvita, men jag tyckte inte att det räckte. För Norrby är visserligen ett fotbollslag, men för oss som bor i Borås är det så mycket mer än så.

En av våra mest färgsprakande stadsdelar. Både på grund av sin stora mängd street-art i husväggsformat, men också på grund av att det grönskar så mycket där. Det är nära till strövområden. Det finns grönska också tätt intill mellan de höga husen, och bland de något lägre. Graffiti-väggen bor där någonstans också - den ständigt föränderliga, förunderliga.

Men framförallt bor det väldigt många trevliga människor där. Därför tyckte jag inte att det räckte med två färger, för att beskriva något så mångsidigt som stadsdelen Norrby. En stadsdel jag själv gärna promenerar i. Gärna hand i hand med en man ni känner till. ;)

Sinnenas park var visserligen mycket vackrare förut, men vi får acceptera att dagens park-mode är annorlunda än gårdagens. I närområdet finns naturligtvis flera fotbollsplaner. Som sig bör, i en stadsdel som är namne med ett fotbollslag med ambitioner att sikta högre - ända upp till allsvenskan, hoppas vi.

Bollen är inte rund den här gången, hehe. Den är oval. På "ena sidan" löper färgerna som en regnbågstråd. Och på den andra passar en aning mer gråskala in, för att efterlikna och försöka beskriva hur en äkta välanvänd läderboll brukar kunna se ut. 

Efter många många mål och fler stolpträffar än så, kan det hända att man kommer upp på Norrbys nivå, men bara då. Övning ger färdighet, som vi vet. Även övning av att måla ägg.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Att måla ägg kan faktiskt vara en konstart i sig, som inte nödvändigtvis har med påsken att göra. Den ukrainska konstnären Maria Prymachenko (Marija Prymatjenko) hann måla en del ägg, plus både det ena och det andra tänkvärda och kulörrika på dukar av olika slag, under sin aktiva konstnärsbana. Här kan ni länka er bakåt och titta närmre på ägget jag tillägnade en engagerad, färgglad och mycket fredsinriktad konstnärssjäl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar