tisdag 24 maj 2022

Månros

Hej, mina vänner. Hade förberett ett ganska roligt inlägg (om jag får säga det själva alltså...). Några bilder jag skapat på ett tema. Sedan såg jag Albina på nyheterna. Såg kratern, förödelsen, på hennes innergård. Hörde förtvivlan i hennes röst. Och frågan vi hört från så många håll i Ukraina under de här tre gångna månaderna: Varför? Varför? Vad har vi gjort för att förtjäna det här? Att få våra hem och liv förstörda? 

Hon såg så uppgiven ut, när hon visade reportern runt i vad som återstod av hennes hem. Hon undrade om det var någon idé att tro på framtiden. Gissar att jag inte var den enda som kände ögonvrårna klia och svida, när hennes röst bröts i förtvivlan. 

Ukraina. Vi delar inte bara era vackra färger, som rymmer både sol och fält och hav och längtan och den blå himlen där ovan, vi delar er sorg.

- Ge inte upp, ge inte upp, min kära. Jag ville luta mig in innanför skärmen och sjunga Afzelius för dem som vandrar i ruinerna. Men jag har inte hans förtroendeingivande sångröst. Bara ekot av den.

Dessutom bestämde jag att ni ska få två inlägg här och nu. Ett eftertänksamt. Och ett lite roligt, för att jogga våra neddragna smilband en aning. Vi som kan le, vi måste ju ändå får göra det - ibland. Alltså. Lite ovanligt här inne kanske, med två digitalt skapade inlägg på raken, men någon gång ska ju också det ske. Först en dikt, till Albina. Sedan något helt annat.


Den lyser

Bomber kan inte fälla den

Skäran står sig slätt bredvid

Månskäran

Allt har den sett

Krigen

Och gråten

De förtvivlade ropen

Och ändå, den är förvånad

Skärrad

Den ser Albinas ansikte i natten

Lyser och lyser och lyser, för att ingjuta mod

Ser så många liv slockna

Slockna

Slockna

Men ge inte upp, min månskära

Min månros i natten

Den lyser

Skaver husresterna mjuka med sina strålar

Och riktar sin svidande kritik mot mörkret

Inte natten, aldrig den

Mot mörkret som saknar mänsklighet

Månen lyser upp - när den hör barnen leka

Lyser, lyser, lyser

På solrosens envetna kamp

På Albina

En stjärna tänds, den viskar med klar stämma

- Ge inte upp, min kära

Månen måste orka, även när bomberna faller

Lys, lys, lys

På Albina

In i hennes bleka hjärta

Månros




/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar