söndag 16 december 2012

Lilla Anna & jag önskar oss en bok


En bok som vi hade tänkt att önska oss redan i namnsdagspresent, om det inte varit så att namnsdagar har en tendens att flyga förbi utan att någon riktigt lägger märke till dem. (Särskilt andranamnsnamnsdagar har jag märkt...) Så nu måste vi önska oss denna fina bok i julklapp istället. Eller i födelsedagspresent. Eller i-vilken-typ-av-present-som-helst-går-faktiskt-också-bra-present.

Och när jag säger fin så menar jag verkligen det! Ända från det 336 sidor digra innehållet-fin till det grafiskt läckra omslaget-fin. Kanske är det inte helt pk att tycka att utsidan är så viktig, men ni som känner mig vet att det är en av de finaste inrednings"detaljer" som jag vet - vackra, fräcka, spännande böcker! Inredningsdetaljer som man dessutom kan plocka upp, öppna, bläddra fram till sidan ett i och starta resan. Läsresan mot okända mål. Bokstavsresan som tar oss till många meningsfulla länder. Vad skulle kunna vara bättre? Jag bara undrar?

Boken är både "... en litterär och humanitär manifestation ..."

(Obs! Boken på fotot har inget med texten att göra - även om den också är fin.)

Så vilken är då Lilla Annas och min hetaste bokönskan just nu? Jo, Noveller för världens barn 2012 förstås. Radiohjälpens insamling till förmån för världens barn. "Mästarprov ur den nordiska litteraturen" är årets underrubrik eller tema ska vi kanske kalla det.

- Boken i sig är ingen barnbok, försöker jag förklara för Lilla Anna. Den läses nog med fördel av alldeles normalåriga vuxna mellan 18 och 118 eller så, säger jag. - Och gärna av vuxna barn som du då? undrar Anna. (Hm, jo så är det nog, tänker jag)

Här! kan ni läsa allt om årets 28! författare. Och uppläsare. För inte nog med att man får en fantastiskt fin bok för endast 200 kronor, så man får också en CD i MP3-format med alla novellerna inlästa av diverse ljuva röster, som t.ex. Pernilla Augusts.

Harry Martinsson och Wilhelm Moberg, två kära miljöförkämpar vars tankar det aldrig skadar att ta del av, finns inom denna nordiska novellsamlings färgstarka pärmar. Bland de något mer, så att säga, levande författarna märks bl. a. Fredrik Lindström, Klas Östergren och de två kvinnliga MS:n - Maj Sjöwall och Margareta Strömstedt. Bara för att nämna några av de svenska författare som med hjälp av sina pennor har bidragit här till barnens väl och ve.

Av de 200 kronorna, som boken kostar, går en hel hundralapp till själva insamlingen för världens barn!

noveller.org kan ni läsa allt om årets novellsamling. Och beställa den också såklart.

Känner ni någon som behöver läsa extra mycket framöver så kan man även beställa av de tidigare årgångarna, om man så önskar.



Så nu hoppas Lilla Anna & jag att rätt personer läser det här - så att vi inte sitter här och önskar oss en bok alldeles för döva öron eller ska man kanske kalla det blinda ögon? Och därigenom vill vi också skicka ut en önskan om en lite, lite bättre värld för några av jordens alla goa ungar!
:)
/helena



ps Lilla Anna ville bara tillägga att Noveller för världens barn 2012 också finns att köpa hos diverse bokhandlar, t.ex. här! hos adlibris. Där kan man ju dessutom beställa andra böcker samtidigt, tycker Lilla Anna - som exempelvis; "Lilla Annas julklapp" av Inger och Lasse Sandberg. Men vill man nödvändigtvis ha dem innan jul så får man definitivt lägga på ett extra tangentbordsklickarkol nu. Säger hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar