söndag 16 december 2012

Musik, Madonna och lite enkel matematik


Nu har jag suttit uppe hela natten och tittat och framförallt lyssnat på Musikhjälpen. Nu måste jag strax gå och vila, men innan dess vill jag göra en sista insats. För alla barns rätt till rent vatten.


Det var när jag satt och bläddrade bland mina fotomappar som jag kom att tänka på Madonna. Häromdagen försökte jag ju komma på en topp-5-lista, men jag kom bara på två låtar då. Över huvud taget. Nu har jag kommit på fem låtar - av Madonna - som jag faktiskt gillar ganska så skarpt, fast jag egentligen inte gillar Madonna. Eller det gör jag väl, men hon tillhör inte mina absoluta favoriter.


Men det är svårt att inte beundra henne för hennes musikaliska mod. Och det är svårt att låta bli att respektera henne för hennes totalt respektlösa förmåga att hela tiden förnya sig. En extra eloge ska hon så klart också ha - för lång och trogen tjänst. Hon har verkligen stått till musikens förfogande ända sedan åttiotalet. Om ni förstår hur jag menar.


Så här kommer den. Min best-of-Madonna-lista. Utan inbördes rangordning.

Like A Prayer

 - Den gick varm i bilstereons kassettrack (ni hör att jag är en dinosaurie va?) när min bästis precis hade tagit körkort och vi provkörde pappa Affes bil. Vi diggade Madonna på hög volym, ända tills det där planket, som fanns strax utanför cykelaffär'n i den lilla håla där vi växte upp, kom ivägen för stötfångaren. Dessutom har jag alltid gillat videon till den här låten.

Beautiful Stranger

- Bara för att det är en bra låt. Och för att hon kör så sköna moves på scenen här. Den lite småtöntiga filmen som låten ingår i, den såg jag däremot aldrig.

Ray of Light

- Här valde jag att länka till en skön LIVE-version. Så denna gången får vi inte njuta av Jonas Åkerlunds ihopkok av snabbt förbiflimrande Sverigebilder. Lite synd på BingoLotto-Loket kanske.

Hung Up

- Inte ens Björn & Benny kunde motstå när Madonna ringde. Jag förstår dem. Vilken dunderskön danslåt det här är!

Frozen

- Väljer jag inte bara för att det är vinter. Eh. Eller för att det finns vissa Sverigeintressen inblandade i den här videon också, tror jag. Jag gillar hur som helst det stiliserade bildspråket. Klänningen, fåglarna, hunden. Stramt snyggt.

Music

- Behöver egentligen ingen förklaring. Thank You för the Music som ABBA skulle ha uttryckt det. Och tack till alla, runt om i hela vårt avlånga land, som jobbat med Musikhjälpen och fortfarande jobbar stenhårt för att fler barn i världen ska få dricka alldeles rent vatten.


Ooops. Det blev visst sex.


Nu ska jag sova en stund. Ska bara ta en iskall dusch först. Brrr. Men när jag vaknar blir det första jag ser en kopp rykande hett te.
:)
/helenaps Ni hinner nog önska en låt till.

2 kommentarer:

 1. Det där var en utmaning, må jag säga! Madonnas fem bästa låtar. Hm.. Min lista ser nog helt annorlunda ut.

  1.Express yourself
  2.Into the groove
  3.Vouge
  4.Ray of light
  5.Swim

  Ungefär så i allafall. :-)

  SvaraRadera
 2. Smultron: Kul att du tog det som en utmaning! EN låt som ligger på båda våra listor i alla fall då. Och det är kanske inte så konstigt att de skiljer sig åt - med tanke på den enorma produktivitet som denna bestämda "donna" har visat under de senaste decennierna.

  Jag får väl dessutom, i ärlighetens namn, erkänna att jag inte la ner så jättemycket tid på att komma på dessa "favoriter". (Mest ville jag länka till dem för att de har snygga videos.) Men generellt kan man nog säga att det är de lite senare alstren som jag föredrar att lyssna på och "skaka loss" till numera. (Säj att jag inte just skrev skaka loss...:)

  Det är nog bara Like A Prayer, av de äldre låtarna, som har överlevt riktigt ordentligt hos mig, men det beror nog å andra sidan mest på de minnen som jag har till just den. Roliga minnen - trots krocken - eller det var väl egentligen bara en liten "bump". Men en bump på pappas bil kan ju kännas nog så dramatisk när man är i nittonårsåldern eller så. :)

  /helena

  SvaraRadera