lördag 1 december 2012

Lite ork och lite rosa, liksom


Läser lite i tidningen. Om julklappsångest. Om björnar, som väljer att göra sin Sverigepremiär just här i Borås. 108 stycken färgglada. Buddy Bears. En meter långa. De står på Stora torget och ska prata om vikten av förståelse för - och kunskapen om - andra länder och kulturer. Ända fram till den 8:e januari. Så kloka björnar, funderar jag. Men kan björnar verkligen prata? Jo, det tror jag.


Ser mig runt i ett rum där allt är ungefär som vanligt. Allt är i sin ordning i sin oordning, liksom.


Utanför också - är allt som vanligt. Nästan. Buskarna undrar nog om det är meningen att man ska frysa så här om fötterna, när man nyss har börjat knoppas igen, hoppas igen. Där uppe i boet är de nog utflugna nu i alla fall. På väg att passera ekvatorn kanske.


Annars verkar det som att alla ska hit. Verkligen alla. Lite konstigt kanske, med tanke på alla andra som säger att det aldrig händer någonting här. Ingenting alls, liksom.

Konstaterar, inte helt utan glädje och tacksamhet, att det jag helst vill orka gå på händer redan nu på tisdag. Tänk att han den där Sjölin kommer också. Yes! Och att det är gratis. Fast på Forum för poesi och prosas sida står det att det kostar 20 kronor? Hursom, det överlever vi nog, tänker jag.


Men alla fåglar flyttar inte, de flyger inte bara sin kos. Fast att de har vingar. De stannar kvar, troget, putsar lite på sin käraste fläck på jorden. Sneglar ner mot den något tilltufsade fjäderdräkten. Tar det med en klackspark, en kråkspark - åtminstone en del av det. Viftar bara bort dammet lite, från den gren som den sitter på just nu, och tänker att här finns det allt gott om stjärterum ändå.


Det här med guldkanter. Tänker lite på det, vad olika det kan vara. Olika för olika fåglar. Och människor. Sanna mina ord. tittar solen fram.


:)
/helena



ps Här! på Forum för poesi och prosas sida kan ni läsa lite om Rosa Liksoms & Daniel Sjölins besök i vår lilla stad nu på tisdag, den 4:e dec. Då kommer förhoppningsvis några av de duktiga ungdomar, vars lyriska alster jag har publicerat (klicka på bilden på Charlotta till höger i marginalen så kommer ni till dem!) här på min sida, att framträda och läsa upp sina dikter live också.

Om ni trycker in er här! i kalendariet på datumen nu precis i början av december så hittar ni några fler författaruppläsningar i lite olika konstellationer på olika orter, bl .a. Göteborg den 5:e, dit ni som bor i närheten verkligen borde gå. Om ni hinner. Och orkar. Tycker jag. Ni andra får trösta er med att jag kommer att publicera fler av ungdomarnas dikter härinne alldeles snart. Och kanske rapportera lite från den kommande tisdagens ordrika event. Bara jag orkar, liksom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar