söndag 13 januari 2013

Dags att plocka ner Jesus


Ni kommer säkert ihåg att jag har en alldeles speciell förkärlek till lite speciella juldekorationer. Jag blandar gärna friskt mellan Disney-figurer och... Jesus och en hel del annat. En faiblesse för de lite udda tingen med julig anknytning, skulle man kanske kunna uttrycka det, om man vill verka lite snobbig eller så. Men det vill man ju så klart inte. :)


Som den här underbara boken; "Julens evangelium". Evangelium enligt Lukas andra kapitel verserna 1-20. Ja, ni vet, det som börjar med: " Och det hände sig vid den tiden att från Kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas."






















Men detta är inget vanligt Lukasevangelium - detta är en konstbok! Med originallitografier av Peter Lamberg. Med tryck i fem färger på papper särskilt tillverkat för boken. " Denna bok är satt och tryckt år 1956 av Tre Tryckare, Göteborg. "


Så när jag hittade denna speciella bok, på Vitrysslandhjälpens loppis en tid före jul, så var det kanske mest de konstfulla bilderna som jag föll för. Hade tänkt att den skulle exponeras på notstället eller så - ni vet där bilderna brukar skifta efter humör och annat - lite som en adventskalender hade jag tänkt mig det. Ja, genom att bläddra upp en ny sida i historien då & då under decembermånad. Men jag hann aldrig det. Det får väl bli ett annat år. Men nu får ni se ett litet ögonsmakprov i alla fall, innan den får dansa ut med det andra julpyntet.


"... 200 exemplar av första upplagan är signerade av konstnären samt numrerade. Detta exemplar har nummer --- ..." Streck står det där numret ska stå i min bok. Hm. Dessutom är den i ganska dåligt skick och ett bra skick vet ju alla som följer Antikrundan, och andra sådana program, är A & O för en bok. Bl.a. Det finns förstås fler viktiga kriterier för att värdet ska bli högt.


Som sagt, mitt ex. av boken är både slitet och vattenskadat och saknar dessutom numrering, så därför var det kanske inte så konstigt att det bara kostade fem! kronor. På antikvariat.net hittade jag flera ex. i olika prisklasser, allt från 75 kronor till 800! Här! kan ni kika på det dyraste exemplaret, om ni har lust.


Hoppas att ni har en bra dag tillsammans - alla ni andra &... Knut.
:)
/helena



ps På tal om lite småfina, annorlunda, finstämda - nästan lite religiösa skulle man kanske säga om man var på det humöret - juldekorationer, så kanske ni missade glasjultallriken från Orrefors som jag skrev om för någon vecka sedan. Den kan ni kika på här! Om ni inte är alldeles superdupertrötta nu förstås, på allt vad jul heter. Eller hette då kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar