"... den verkliga planschboomen kom på 1920-talet och höll i sig till 1960-talet. ..." Även om de första svenska planscherna kom till redan på 1890-talet.
"... Bibliska scener blev ett väldigt vanligt motiv i början. Så kom också hantverk och yrken, liksom historiska händelser, geografi och olika folkslag. ..." "... det har producerats skolplanscher om jordbruk, husdjur, trädgårdsväxter, svampar, landskap, blommor, fåglar m. m. ..."
Tänkte att jag skulle visa er ett par skolplanscher till, från den fina utställningen som vi var på. Om ni inte hade möjlighet att åka dit, tänkte jag att det kunde vara kul för er att få vara den där berömda flugan på väggen en stund, och därigenom ändå få en liten inblick i historien runt de här konstfulla läromedlen.
"... Under 1950-talet kom planscherna med nyttig samhällsinformation. Det kunde vara om spritens fördärv, trafikregler, ekonomiska kretslopp, mejeriprodukter och klädvård. ..."
"... Under 1960-talet var planschernas tid förbi. Lärarna tyckte att de var tunga och obekväma. Man hade fått modernare hjälpmedel. Bättre bilder i skolböckerna, skioptikonapparater, bildband och diabilder gjorde sitt intåg i skolan. Så kom också radion med sina sändningar och skolradiohäften. ..."
"... Den allra senaste och troligen sista skolplanschen utkom 1962 'Fridlysta växter i Göteborg'. Då hade skolplanscher tillverkats i Sverige i hela 70 år. Sverige var en flitig producent - av de c:a 5000 planscher, som producerats i Europa har 10% tillverkats i Sverige. ..."
Tänk, i en hel mansålder tillverkades och användes de, och nu känns de mest som reliker från en så kallad svunnen tid. Vackra reliker. Att ha på väggen.
Varför inte i barnrummet? Åtminstone de lite snällare motiven. Örnens jaktinstinkt skulle nog kunna skrämma slag på vilken liten parvel som helst. Parvel? Säger någon verkligen parvel nuförtiden? Mer än jag då alltså.
:)
/helena
ps Här hittar ni början på historien om skolplanscherna. (Och början på historien om när vi skulle gå på utställningen, som numera är avslutad).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar