måndag 27 mars 2023

Sedan senast - påskgran och sånt

Titta på de här två sötnosarna. Söt-näbbarna! Vintage som jag hittade längst ner i en låda. Lite bortglömda. Lite missfärgade, men ack så söta! Tänkte först målat dem knallgula, kanariegula, men sedan kom jag på att de är finast precis som de är.


På tal om hitta, den här klassiska trä-julgranen åkte fram från sitt gömsle häromdagen, tänkte att det borde fixas lite med den så här till påsk. Piffas och puffas och så där, ni vet. Snart får ni veta mer. Snart snart snart. Strax.

Den enda påminnande påskblomma vi behöver - solrosen. Kriget kriget kriget, det verkar aldrig ta slut. Vi får aldrig glömma de som kämpar för sin överlevnad. Inte ens när vi mest bara vill tänka på färgglada ägg och ris.

Evelina Kroon. Ni vet vem det är, va? Konstnär. Kreatör. Hon jobbar mycket med rutor och rutmönster. Ni har säkert sett hennes ljuvligt färgglada tavlor och mattor. Älskar hennes hem. Såg bilder i Elle Decoration därifrån. Så hemtrevligt. Mysigt. Perfekt just för att det känns lagom icke-perfekt. Mycket loppat och återbrukat. Och snyggt!

Jo, den här julgranen, som man sätter ljus i om man vill. Sandpapprade det mörkt gröna ljusare för några jular sedan, nu tänkte jag fixa vidare. Måla det röda lite. Varför inte i gult. Inte nödvändigtvis knallgult, mer som guld. Lejongult eller nåt. Blev ganska bra. Ska nog måla en gång till, för lagom täckande effekt. Påsk-gran? Nja, en grann gran i alla fall.

Annars? Vi såg en film. Maudie (2016) Sally Hawkins gör en underbar prestation i filmen som bygger på den naiva folkkonstnären Maud Lewis liv. Älskar älskar älskar hennes raka, ärliga konst. Vilken kvinna! Se se se.

Här hamnade de två söt-näbbarna förresten. Alla fåglar behöver ju inte sitta i träd eller i påskriset. Här sitter de fint, tycker jag.

Påskdekorationer, vårdekorationer - om man nu alls sysslar med sånt - behöver ju inte vara det minsta avancerade. Slå upp en fin sida i en konstbok bara. Eller häng fram ett fint tyg. Tänk utanför boxen, så blir det bra - och fint.

Det var det. Nu ska vi strax nöta baken mot TV-soffan. Eller i vårt fall - stolarna och dataskärmen. Här vankas Alla mot alla. Två riktiga favoriter är ju med den här säsongen - Camilla Thulin och Johan Rabaeus. Har alltid gillat dem. Var och en av dem är ju så himla bra på det de gör. Hoppas de går långt. Ska bli kul att följa Elsa B och pappa Ernst igen också. Fast Erik och Lotta vinner väl hela klabbet, va? Eller vad säger ni, Ebba och Olof? Spännande, hur som helst. Nähä. Dags att gnugga geni-knölarna på play här strax då. Jo då. Vi tävlar också.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps - Fyra femmor redan i år! Det var mannen som konstaterade att vi har hunnit se så många filmer som fått vårt toppbetyg fem, fast vi inte ens har nått sommaren. En del år har vi inte gett betyget fem till fler än tre eller så, på ett helt år. Maudie fick givetvis en femma. Vi har uppenbarligen lyckats hitta många cineastiska guldägg i år, fast vi inte sett så där väldigt många filmer totalt.

Och Macaroni. Macaroni från 1985. Den fick det mest självklara toppbetyg en film kan få. Av Ettore Scola. Med Jack Lemmon. Ni som hängt här inne länge vet ju att jag älskar honom. OMG, tänk att jag inte har sett den här innan, ropade jag till mannen, fast han satt alldeles intill mig. 

Fast den kan ju vara lite svår och jobbig kanske? Vi är kanske för trötta, minns jag att vi tänkte. Men nej, den var inte svår, mest bara smått amazing. Tidlös. Väldigt vacker. Och full av levande människor. Finmejslade karaktärer. Om att vara någon annan i någon annans ögon. Fabulerande fantasier. En måste-film, om du missat den. Kanske något att samla dina filmintresserade vänner runt i påskhelgen?

2 kommentarer:

  1. Som så många gånger förr får ni här årets topp3-filmer - och länkar till deras IMDBpresentation:
    (Utan inbördes ordning är det):
    Maudie
    https://www.imdb.com/title/tt3721954/
    Driveways
    https://www.imdb.com/title/tt9318280/
    Never look away
    https://www.imdb.com/title/tt5311542/

    Det var - som nämns tidigare i detta inlägg - ytterligare flera filmer vi gav högsta betyg, men dessa tre var utöver de övriga (var vi nästan helt överens om).

    /Mannen

    SvaraRadera
  2. Sally Hawkins gör för övrigt en helt suverän insats i oscarsvinnande "The shape of water".
    INTE värd att missa!
    <3
    mannen

    SvaraRadera