söndag 5 juni 2011

Wingman


Snuvig som en uv? Lurig? Klurig? Det heter ju klok som en uggla, men vad heter det om en uv? Berguven är å andra sidan en uggla. Vår största. Den största i hela Europa. Vad tror ni? Klurig som en uv. Visst låter det bra!

I dag, den femte juni, är det den årligen återkommande Världsmiljödagen, eller World Environment Day som den kallas av sin skapare UN, FN. (det verkar finnas en dag för nästan allt! Kolla här i kalendern.)

5-16 juni 1972 hölls United Nations Conference on the Human Environment i Stockholm.
Kommer ni ihåg när jag visade er den tallriken? Jag visste inte att den var speciell. Tallriken, visst, men framförallt konferensen.
"Stockholm was without doubt the landmark event in the growth of international environmentalism"
Så skriver John McCormick i boken Reclaiming Paradise. ( Hittade även ett second hand ex här på Bokbörsen, häftad för endast 40kr) 1973 arrangerades den första World Environment Day. Varje år har ett speciellt tema. Och ett värdland. Läs gärna ännu mer här på Wikipedia.

Årets tema är: "Forests, nature at your service" . Jag tänker på att det alltid är svårt att veta vad man kan göra själv, för miljön, nu tänker jag lite vidare än källsortering. Jag funderar på vad man kan göra för det stora, i det lilla. Svårt, men ett tips är att plantera ett träd eller två i VI-skogen. Här hittar du information om både lövverk och "stam"-tavlor.

I Naturbutiken finner du holkar och bon för många vilda vänner. Varför inte bygga en koja till igelkotten? Här finns också den mest ljuvliga fjärilsplansch, med bilder målade av bröderna von Wright och med tips på hur du lockar fjärilar till din egen trädgård.

Tillbaka till berguven. I början av 2000-talet uppskattades populationen bestå av cirka 500 frihäckande par, men den är fortfarande upptagen på Naturvårdsverkets rödlista som missgynnad.

Följande citat vågar jag bara skriva av en enda anledning; för att det är så fint väder idag...
"Berguven är en sägenomspunnen fågel och den har väckt både skräck och hat. Förr ansågs dess hoande förutspå både oväder och olyckor och därför förbjöd man exempelvis barn att härma uven"
/Wikipedia

Så kanske är det därför som ni får se den ståtliga berguven på tallriken av benporslin just idag. Eller så är det bara för att det är så skönt att se att en del som glimmar, faktiskt är guld. Eller för att denna "wingman" helt enkelt ser så vacker ut. Och klurig. Eller kanske för att pippins latinska namn och mannens smeknamn påminner lite om varandra. Lite.


så hörs vi.
:)
/helena


ps Ssscchhh, bäst att inte hoa för högt...

3 kommentarer:

  1. Blir lite förvirrad - är inte uv och uggla samma sak? Snygg tallrik i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Köpte du bumlingen? Ser jag en bumling så köper jag den. bums. haha.
    Tack för att jag fick vara med dig där någon sekund! Och kram!

    SvaraRadera
  3. Malin: Ja, visst är den fin. Lite krångligt det där med uggla och uv... enl wikipedia är det helt enkelt bara två olika namn, som är ljudhärmande och härstammar från lätet "owl", "howl", två olika namn på samma typ av fåglar. Så blir man kallad klok som en uggla och klurig som en uv, så är det dubbelt så bra! ;)
    Här hittar du länk för mer info om du är ytterligare nyfiken:http://sv.wikipedia.org/wiki/Uv#Namn

    Julia: Nej, tyvärr inget köp, en bumling skulle nog ta lite för mycket plats i vårt lilla kök, är jag rädd... men jag har en annan guldig gammal lampa där som jag är nöjd med. En sådan som man kan ha 100 watts glödlampor i... om det fortfarande hade funnits sådana... ;) Så om du skyndar dig till Borås så kanske, kanske, att den hänger kvar där, i taket på Myrorna, när de röda dagarna är slut... :)

    /helena

    SvaraRadera