... kan man gå till biblioteket och låna vackra böcker om färgglad konst, trädgårdsmöbler och läckert designade 1900-tals lampor, bl.a.
Eller så kan man göra som jag gjorde förra veckan; förbanna sin lathet när man smyger in på Myrorna med endast mobilen i handen och hamnar framför något som vore roligt att kunna föreviga. "Stockholmshäxan eller Häxan eller Trollet brukar kallas den första ångbåten i Sverige. ..." stod det på baksidan av porslinstavlan från Gustavsberg. Eller, det står väl fortfarande där, även om någon kanske har köpt med sig ångbåtstavlan hem nu. Någon som hade 275 kronor över. Det hade inte jag.
... kan man passa på att smyga över gatan till det lilla torget, strax efter att man konstaterat att laxen var slut i affären, och ta en skuggbild på en av de sötaste skulpturerna i stan. Han är lika söt i mörkret - pojken som svingar sitt leksakssvärd från gunghästens rygg.
En bit längre bort kan man skatta mobilkameran lycklig när lamporna är tända både bakom och framför de vackra kyrkfönstren.
... kan man spana in genom galleriets galler igen, förvånat tänka att: - Aha, Ardy Strüwer gör alltså guldskimrande skulpturer också? Därefter kika extra långt in på tavlan som påminner lite om Li Pamp, men förmodligen föreställer någon med mer övernaturliga krafter. Fast vad vet jag om Li Pamps krafter förresten? ;)
... kan man titta en extra gång på ett av stans mysigaste hus, innan man tar bilen hem igen.
... kan man till sist klargöra att några lagom pixliga mobilder ibland är bättre än inga bilder alls. Eller?
:)
/helena
ps ... skriver jag gärna ner resten av baksidestexten, om Stockholmshäxan, till er som är nyfikna: " ... Hon var den kände ångbåtsbyggaren Samuel Owens försöksbåt och gjorde år 1816 provturer på Riddarfjärden till stockholmarnas stora förundran. Maskinen hade 4hk och Häxan gjorde 4 knop. Man är osäker på hur Stockholmshäxan såg ut i verkligheten och modellen, som här är avbildad, är gjord efter uppteckningar, som Samuel Owen gjorde ur minnet. ... " En bit under den texten står det: NAVIGARE och under det finns namnet B. Sundell. Och så Gustavsbergsloggan med ankaret förstås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar