"... Nancy levde verkligen livet och jag tror hon skulle blivit mycket glad av att se sina tavlor hemma hos andra ..."
"... Nancy Pedersen föddes på ön Hiiumaa/Dagö i Estland och flydde som liten flicka över Östersjön i en liten fiskebåt ..."
Här hemma, där den står lutad mot köksväggen och en annan blå tavla, ser den nästan lila ut. Lila-blå. Är det det som kallas indigo, tro?
Textilkonst. Batik. Mönster som både krockar och trivs tillsammans. Prickar och ränder och rutor och prunkande blomsterprakt!
Och ett litet paket. <3
"... Hon dog 2012 och spreds för vinden i havet vid Dagö som hon älskade ..."
Nancy Pedersen levde länge i Borås, och det är säkert därför som jag sett hennes konst dyka upp på auktionerna här runt omkring på landsbygden då och då.
På loppis syns namnet Nancy i hörnet av batiktyget inte till lika ofta, därför blev jag desto gladare när denna blå pärla dök upp hos Stiftelsen Vitrysslands loppis senast. För mindre än femtiolappen fick jag både bukett, present och kvinnligt blomsterbud!
Nu står hon i vårt kök, bland många andra blåa saker, och både smälter in och sticker ut på en och samma gång.
(Mannen lyckades dessutom slå i lilltån i den igår, hoppas inte att den lilla tån också blev blå nu bara... Kanske inte så praktiskt alla gånger att ha tavlor ståendes på golvet, men snyggt.)
:)
/helena
ps Citaten har jag hämtat här från Krickelin-Kristin. Hon har ärvt ett par riktigt fina Nancy-tavlor, och när hon visade upp dem på bloggen hörde en släkting till konstnären Nancy Pedersen av sig och var vänlig nog att berätta lite om kvinnan som - uppenbarligen! - älskade både färg och form. Och Kristin var i sin tur snäll nog att dela med sig till sina läsare.
Ni har väl inte missat att Krickelin bloggar under egen flagg igen? Nej, jag tänkte väl det.
pps Ser det inte ut som en lupin där långt ut till höger i blomsterfånget? Fältbiologerna har tydligen utlyst 6 juni till en slags bekämpa-lupinerna-dag. Lite sorgligt, de är ju så vackra och anspelar för många av oss på alla skolavslutningskänslor och sommarlovsevigheter som lever kvar så tydligt i våra bakhuvuden.
Men de livskraftiga, långa blommorna hindrar den biologiska mångfalden och utgör med sin envisa, obändiga överlevnadsförmåga en fara för många av våra ängsblommor. Läs mer om hur du kan hjälpa till att rädda den biologiska mångfalden - genom att plocka, slå och gräva upp lupiner - här hos Land.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar