måndag 16 november 2020

Ingen ny stjärna i tomteverksta'n

Hör mannen ringa ett tråkigt samtal. En av alla dessa avbokningar som sker hela tiden nu. Det blir ingen liten adventskonsert, det här året. Tråkigt sätt att börja ett roligt inlägg på kanske, men realistiskt och klokt. Och advent blir det ju ändå, mina vänner!

Med pyssel och mys i massor! Vi ska börja med att titta lite närmare på den där gamla, buckliga lampskärmen.

Det är olika från år till år, hur mycket jag känner för att pynta och dekorera i dessa annalkande jultider. Oftast tycker jag adventssakerna är det allra finaste. Ljusstakarna, Lucia, tärnor och stjärnor och stjärngossar och star-girls och sånt. Ofta vill jag sätta min egen prägel på det hela. Med hjälp av en idé, ett tema av något slag.

Förra året gick jag mycket all in. Har för mig att jag nästan var helt färdigpyntad innan december ens börjat. I år blir det nog lite mindre dekorerat, tror jag. Men man vet aldrig, kanske blir det en all inclusive extra allt christmas när allt kommer omkring. Vi får väl se. 

De år jag fixar och donar extra mycket bland julsaker och adventsgrejor brukar vara år när jag känner att det behöver ändras en del bland inredningens småsaker anyway. I år känner jag mig ganska nöjd som det är. Och det borgar ju för att det inte blir så stora dekorationer framplockade och gjorda i år. Nöjd är en bra känsla. Lika bra som liknöjd är en dålig. 

Men nu kör vi va? Här ska advent-pysslas!

Varje år brukar jag, om inte annat, försöka hitta på något nytt sätt att stjärnbeströ hemmet på. I värsta, minsta, fall kan det bara handla om att hänga upp allt lite annorlunda, eller kanske lägga allt ner på ett konstifikt sätt istället. 

Det viktigaste är återanvändningstanken, som vanligt. Att inget är nytt under solen, eller månen då. I år kom jag att tänka på den här lampskärmen som legat oanvänd i förrådet länge länge. Kanske kunde man göra något kul med den? Trots fläckar och bucklor?

Sagt och gjort. Fram med sax och mall och penna och kniv och tålamod. Bara att rita upp stjärnor runt om skärmen, eller bara en om du föredrar det. En jättestor kanske. Eller många, många pyttesmå? Här är det tycke och smak och tid och tålamod som styr. 

Inte en alldeles unik tanke kanske, med genomskurna stjärnor i en lampskärm. Det är väl på sätt och vis väldigt gjort. Men jag tycker ändå att idén känns lite fräsch, just med tanke på att det är själva poängen här att använda det som redan finns, och göra något eget och "nytt" av det.

Själv valde jag en golvlampskärm. Du väljer vad Du vill - och eventuellt har över. Kanske föredrar du något att ställa i fönstret, eller på ett bord eller en byrå. Och har du ingen gammal skärm kan du ofta hitta hur många som som helst ute i second hand-världen. Fula och brända? Javisst. Men då gör du bara ett stjärn-hål precis just där, över det fulaste stället.


Ett bra tips, särskilt om man använder en ljus skärm, är att tända och kolla var fula märken lyser igenom. Just där vill du ju sätta en stjärna, eller två.


Har man lust att göra det lite mer avancerat går det ju bra att fästa tyg eller papper över stjärnorna. Bara att limma från insidan eller sy fast. 

Funderade på om det inte skulle bli snyggt att "kasta" lite runt kanterna bara. Få färgade - eller vita - konturer på stjärnorna i lampskärmen med hjälp av tjockt garn eller lagom tunt snöre. Eller något glittrigt band kanske. The sky is the limit!


Jag föredrar nog mina lite lagom sneda och vinda. Lite grovt "tillyxade" så där. Råa. Tycker det ser charmigt ut. 

Sköt om er. (Och akta er för att slinta! Om skärmen har en föråldrad plastinsida kan det vara ganska segt och vanskligt att skära igenom.)

<3

/helena

ps Kanske har jag lite andra planer för de där överblivna jultygerna ändå. Hm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar