tisdag 23 augusti 2011

Minnesbilder



"Jag kommer ihåg flera sådana händelser i min barndom som jag vet att jag inte kan ha varit med om, och ändå är jag fullständigt säker på att jag upplevt dem. Ingen i min släkt har kunnat förklara var dessa minnen kommer ifrån, om de är drömmar av sådan styrka att jag uppfattat dem som verkliga eller om någon beskrivit liknande händelser för mig som jag omedvetet stulit och gjort till mina.
En scen minns jag till exempel mycket väl. För inte så länge sedan var jag och åkte skidor med min dotter och min syster. Vi passerade genom Gorczyce, en mycket liten stad i - de återvunna områdena - nära Oder-Neisselinjen. Därifrån har jag minnen från 1946 eller 1947 när jag var fem eller sex år gammal. Jag var på väg till lekskolan och kommer tydligt ihåg hur jag promenerade dit med min mamma. Då dök det upp en elefant. Den korsade vår väg och gick vidare. Mamma hävdade att hon aldrig i mitt sällskap hade sett någon elefant gå förbi. Det finns inget rimligt skäl till att det skulle ha funnits en elefant i Polen 1946, efter kriget, när det till och med var svårt att få tag på potatis. Ändå har jag en väldigt klar minnesbild, och jag kommer tydligt ihåg elefantens ansiktsuttryck. Jag är fullständigt säker på att jag var på väg till skolan och höll min mamma i handen när elefanten kom gående emot oss. Den svängde till vänster och gick vidare, och vi fortsatte rakt fram. Ingen så mycket som lade märke till det. Jag är övertygad om att detta inträffade, även om min mamma hävdade motsatsen. ..."

/ Krzysztof Kiéslowski
ur: KIESLOWSKI OM KIESLOWSKI,
Intervjuer sammanställda av Danusia Stok,
Översättning av Thomas Andersson,
Norstedts Förlag AB, Stockholm 1996



Igår såg vi en film. The American. Med George Clooney. Jag älskar film! Det är kanske därför som jag sällan blir besviken. Jag menar, jag brukar ofta hitta något som jag tycker om, i alla filmer. Nästan. Så jag blev riktigt förvånad när jag inte tyckte specielllt mycket om The American. Trots en muskulös och tatuerad Clooney. Trots att filmen har samma regissör som Control. Minns ni när jag skrev om den? Här.

Fick mest en känsla av hastigt passerande vykort: Ett kallt, snöigt Sverige. En isbrytande båt. Ett varmt grönt kuperat italienskt landskap. Lättklädda flickor, med välformade bröst och låånga ben. Annars mest en utdragen förutsägbar handling. Inte ens speciellt spännande. Men vackra bilder. Kanske var det bara det han ville visa oss här, Corbijn? Vackra bilder.

Då kom jag att tänka på en annan filmmakare. En favorit! En historieberättare!! Också med ett fantastiskt bildspråk; Kiéslowski!! En man som har gjort så mycket spännande och bra, men det tar vi mer om en annan dag...



så hörs vi snart.
:)
/helena



ps. Det finns en fortsättning på berättelsen om elefanten, den kommer - också - en annan dag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar