lördag 19 december 2015

Då hade Noa aldrig behövt fly


Nu, när Musikhjälpen snart är slut för i år, snyft, är det hög tid att på allvar kavla upp ärmarna för miljön. Eller hur?

Åh, Åh, Åh nu spelar de Seal. Crazy.

Precis som jag känner mig; a little crazy, efter att ha suttit uppe och följt nattsändningarna från buren i Linköping.

På dagarna har jag gjort annat. Bland annat peppat mannen inför hans live-spelning till förmån för klimatet - och Musikhjälpen! Trehundrasextio kronor fick han in, på två ynka timmar med hjälp av Coops generösa kunder. Vanligt, småstressat fredagsfolk tog sig tid att lägga en slant i gitarrlådan för att ingen ska behöva fly undan naturens nycker (som ju är ett direkt resultat av våra - vi människors - nyckfulla beteende kontra vår ömtåliga miljö). På vägen mellan jobbet och myset och förberedelser inför kommande storhelger, tog de sig tid och råd! Klapp, klapp, klapp i händerna för det! Tack och bock å mannens och miljöns vägnar!

Annars känns mina tankar alldeles för osammanhängande nu, i tidig morgontimma, för att jag ska kunna förmedla något vettigt.

Men jag tänkte i alla fall visa er att jag har hängt upp den fina festbonaden.

Den med Noa, hans familj, alla djuren och arken på.

Och jag tänker att Noa kanske var en av de första i vår "moderna" kristna historia som tvingades fly på grund av klimatet?

Kanske var syndafloden ingen syndaflod, utan en helt vanlig översvämning?

Om man nu alls kan, bör, får kalla en översvämning för "helt vanlig".

En sådan som får ens tillvaro att, bokstavligen, flyta bort.


Om Musikhjälpen hade funnits redan då hade de gulliga kaninerna, som precis hunnit innanför arkens dörr, kanske aldrig behövt fly?

Åh, Åh, Åh Patti Smith dags strax. Because the night. Men nu är det snart because the day här. Ha en bra en.

:)
/helena

ps Tänkte att ni kanske ville veta lite mer om den fina bonaden. (Minns ni när mannen försökte bemästra den i septembervinden?) Här kommer hela texten som finns på den lilla bruna lappen som sitter på baksidan: "Denna festbonad 'Noaks ark' är en förminskad kopia av originalet vars mått är 100*120 cm. Originalet som finnes på Borås Museum är utförd av bonadsmålaren Sven Erlandsson i Kind omkring 1820. Bonader av denna typ med vanligtvis religiösa motiv användes att smycka hemmet vid fester och högtider i Västergötland. Kopian är ett handtryck i åtta färger av textilkonstnärinnan Thea Tanner med tillstånd och godkännande av Borås Museum. Godkänd som Boråssouvenir."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar