fredag 20 april 2018

Nu vill jag gå till kyrkan varje dag


- Kostade kyrkan femtio kronor? Frågan kom från mannen som var inne på Röda Korsets second handbutik samtidigt som vi. Förvåningen i rösten var påtaglig, och den förvåningen delar jag verkligen med honom.


För hur ett sådant här intrikat hantverk kan säljas för under hundralappen kan inte, enligt yours truly, ses som något annat än ett guds mirakel. Se bara! På taket! På fönstren! På "plupparna" uppe på tornet! På klockan!


Västsvensk som jag är, var det väldigt nära att rubriken; Näver have I've seen any more beautiful näver, slank ur näven...


Men jag hann skärpa mig innan handen nådde publicera-knappen. Som tur var. Ett av mina absoluta favorituttryck måste jag i alla fall få upprepa här och nu: God is in the details. För aldrig har väl det känts mindre som ett overstatement än här?
 
På den gamla kyrkogården hittade vi den perfekta platsen för fotografering. Kyrkan kräver ju sin plats, hur otidsenligt det än kan tyckas i vår så kallade sekulariserade tid.

Här och var har något limmats om. Någon liten "bjälke" i ett minikyrkfönster har gått av. Tiden har satt sina spår. Golvet behöver dammsugas. Och jag har redan spanat in den där tunna sommarblusen i garderoben, den som ändå aldrig kommer bli lagad, tror dess tunntunna tyg kommer göra sig bra som kyrkoglas. Ska kanske ta fram någon ljusslinga sedan, och se hur det hela tar sig ut i mörkret också.

När jag var liten hade jag en klassisk vit kyrka med svart tak och röda fönster. Den spred sitt hemtrevliga sken över min barndoms jular. Skapade adventsstämning och julefrid. Nu har jag hittat en lite vuxnare variant på den, och känner att jag knappt kan bärga mig till juletiden nalkas igen!

Nä, nu tar vi väl och ringer in helgen, va?

God helg, på er! God och varm och skön vårhelg!

:)
/helena

ps Det finns en signatur undertill. Och ett årtal: 96. 1996, för vi förmoda. Jo, självklart är det så. Inte så gammal med andra ord. Knappt vintage-mogen ens. Men hantverket, mina vänner! "Pillet", liksom. Och världsklass på tålamodet som måste krävts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar