onsdag 12 juni 2019

Vågar den doppa skägget?


"... På huvudet en tvådelad svart tofs och rostbrunt och svart 'kindskägg', som omramar det vita ansiktet. Översidan svartbrun, halsens framsida och undersidan lysande silkesvita. ..."


"... Skäggdoppingen förekommer i vassrika insjöar och skärgårdsvikar..."


"... Lätet är gröck, gröck eller ett skorrande arrr. ..."


Jag fick syn på den i second handaffärens finskåp förra veckan. - Så charmig, tänkte jag. Och vidare när jag vände undersidan upp: - Aha, det är Paul Hoff som har designat den. Sedan tänkte jag: - Men är den inte lite brun? För brun? Väldigt brun? Jo.


Och skarven (fast det är ju en skäggdopping...;) mellan det vita och det bruna på kroppen verkar en aning diffus och oavslutad på något sätt. En riktig skäggdopping är ju mera nyanserat, tonat brun runt magen exempelvis.

Förmodligen är det här ett prov av något slag eller någon typ av andrasortering, men jag tycker ändå att den är väldigt fin. Och nu är den min!

Skäggdoppingen från Gustavsberg och Paul Hoff ingår i en serie som heter Arkipelag. (I den figurserien ingår flera olika sjöfåglar - bland andra både ejder och en och annan fågel i knipa...). 

"... I flykten syns två vita partier på vingen, ett inre från vingens framkant smalnande trattformigt mot bakkanten, ett yttre som en fyrkantig vingspegel i vingens bakkant. ..."

Årets semesterpresent från mannen med stort M har flugit hit, och mellanlandat på en väl synlig plats här hemma. Vi får väl se var den slutgiltigt kommer att få häcka.

Gröck, gröck på er. Och arrr!

:)
/helena

ps På Wikipedia hittade jag en intressant länk till Nationalmuseums samlingar. Där finns inte mindre än 250 föremål signerade Paul Hoff förevisade. Vissa av dem är visserligen dubbletter, men ändå.

Kul att scrolla sig igenom så många skulpturala fåglar (däribland två exemplar av skäggdoppingen, med något olika färgdekorer) och andra rara djur. Där finns även en del olika bruksföremål representerade, som kaffegodset med dekoren Emma. En blommande, brun/grön dekor som nog de flesta hugade second hand-rävar känner väl igen.

Några av de finaste jultallrikarna från Gustavsberg har Paul Hoff som upphovsman (älskar särskilt katten och julstjärnan i fönstret - ett motiv som ligger överst i någon av mina egna dignande tallrikshögar). Och självklart finns där också de vackra, guldglänsande djuren på samlartallrikarna i serien Arter i fara (som jag naturligtvis önskar att jag hade alla av, men ändå glädjer mig över min enda ståtliga Berguv).

pps De beskrivande citaten är hämtade ur Durangos Fåglarna i färg (1952).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar