tisdag 25 december 2018

Årets filmer


Visst är hon söt? Shirley Temple. Fast hon ser lite purken ut just här. Eller trumpen. Har hon inte fått det hon önskade sig i julklapp, tro?

Kanske är hon sur över att så många av årets bästa filmer - alltså de filmer som mannen och jag har sett under 2018 och betygsatt högst tillsammans - har manliga huvudroller. Många manliga huvudroller blir det. Men vad då då? Män är ju bra! Det finns otroligt många bra manliga skådespelare där ute - nästan lika många som kvinnliga faktiskt...

Skämt åsido, här snackar vi Eddie Marsan, Mark Duplass, Peter Simonischek, Matthew McConaughey och Tom Hanks. Bland andra. Ändå går nog årets bästa skådespelarinsatspris från eviga kvinnor-hushållet, utan konkurrens, till filmen som är full av fantastiskt duktiga amatörskådespelare.

Årets huvudroll går dock till en kvinna. Sandra Hüller. Som hon spelar! Jag skriver medvetet allt lite hüller om büller här, för att ni inte ska välja ut en enskild film så lätt, utan låta er förledas till att se alla sex. För de är definitivt sex av den stora, svindlande filmvärldens mest sevärda filmer. Helt objektivt sett ja. Ha!

Årets kvinnliga biroll, från redan nämnda hushåll, måste gå till Reese Witherspoon. Om inte annat för att hon bär viktiga nyckelroller i två av filmerna. Lite märkligt. Men underbart, på det sättet att hon verkligen bevisar för oss hur en bra skådespelare kan göra något verkligt stort av en roll som vid första ögonkastet kan verka obetydlig.

De flesta av filmerna har jag säkert nämnt minst en gång i en bisats under året som gått. Tänkte ändå ta och lista dem ordentligt här, nu när jag för en gångs skull kommer ihåg att göra det i tid. Fyra filmer fick femmor - lika med vår högsta siffra. Två filmer fick fyror med varsitt plustecken efter. Kanske finns det någon bland dem som du inte har hunnit se ännu? Ett är i alla fall säkert - det här är sex filmer alla bör se. De är såå bra.

Men. Trots Shirely's närvaro är ingen av dem någon barnfilm. Flera av dem har visserligen barn/ungdomar i vitala roller. Livsviktiga roller. Men ingen av dessa filmer är barnfilmer. Alla innehåller svåra scener. Alla har allvarliga teman och undertoner. Tänk på det. De är å andra sidan inte "vuxenfilmer" heller. Blink blink.

Ingen av filmerna, som har hamnat så här högt upp på vår lista i år, är riktigt gammal. Ingen av dem är heller alldeles splitterny. Deras produktionsår befinner sig alla mellan 2012 och 2016.

Alltså. Lista på bra filmer. Utan inbördes rangordning. De bästa vi har sett - hittills - under 2018, helt enkelt:



Önskar oss alla - många goda, eftertänksamma, nya filmstunder 2019!

:)
/helena

ps Obs! Det finns tydligen en massa filmer som heter Still life, men om ni följer min IMDb-länk ska ni nog kunna hitta er fram till den här filmpärlan, med suveräne Eddie Marsan i huvudrollen, utan några större problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar