torsdag 4 mars 2021

Kvinnosyn i närbild

Här, på köksväggen, ska det få komma upp lite annat, tänkte jag. Funderar på om det bara ska få komma upp samma tavla som satt där för inte så länge sedan, den som har lite gult och pastelligt i sitt enkla motiv, men det känns lite trist. Vore kul med något nytt. Inte nytt som i nytt, utan som i annorlunda. Det stora krusiga hjärtat har jag dock inte hjärta att ta bort. Vore kanske en idé att låta en växt av något slag slingra i det? Ett grönt hjärta. Vem vill inte ha det?

Började leta runt i några av mina inspirationsmappar och fann en gulnad tjej. Gulnad, som i blekt av tiden på ett okej sätt. För mitt bland alla idrottsmännen i den gamla samlingen av sportigare slag  - och lag - finns skvaller och serier och pinuppor. Jackie White, heter hon, som poserar i baddräkt. Kanske var hon en riktig kändis då, 1962? Jag vet inte. Har varken googlat eller bett mannen kill-gissa. Den nästan brutalt förlegade bildtexten lyder som följer: "Jackie White, s.k. pudding som brynts lagom brun... ..." Ja, den förnedrande texten slutar så, med tre lite hånfulla punkter. Åtminstone tolkar jag dem så. Hoppas hon kunde något annat än att sola också, tänker jag och vänder blad.

Sedan vänder jag tillbaka igen, för den har ju något speciellt ändå, bilden. Fotot, kvinnan. Bilden är vacker.

Trots det kvinnoförnedrande anslaget, eller på grund av det, börjar min hjärna fundera på att göra något mer av den här bilden. Det är trots allt svårt att avgöra vad som är ägget och hjärtat här, vad som kom först? Kvinnor som gillade/gillar att visa upp sig i baddräkt? Eller de som satte sig ner för att sätta nedsättande textrader under foton på vackra kvinnor? Hm.

Jag bläddrar vidare bland reklam för polyestermadrasser - och en exakt likadan picknickväska som vi har! Tänk, den kostade, fullt utrustad, bara trettiosex och femtio 1962. Blir sedan akut fikasugen och lämnar Jackie O åt sitt öde där bland chica dräkter, sovsäckar, tält och åldrad trycksvärta.

Häller upp svart kaffe och simsalabim! Efter en kopp har den lilla bilden på Jackie W förvandlats till en A4:a. Vem vet vad som händer efter två koppar kaffe? Tre? Fyra? Hm.

Fortsättning följer...

:)

/helena

ps För er som har lite svårt med det där med ironi och symbolspråk vill jag bara förtydliga: Nej, jag kommer inte dricka fyra koppar kaffe på raken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar