onsdag 26 november 2014

Fridlysta


Grön flodtrollslända är det. Likaså grönfläckig padda. Och långbensgrodan. Lika bra att stinkpaddan också får leva i fred, tänker jag. Och alla andra grodor, paddor och ödlor som kväker och slingrar sig runt på olika håll i vårt högt avhållna avlånga land.

Hittade en riktig bra-att-ha-folder på biblioteket i somras. FRIDLYSTA växter och djur i Sverige finns att laddas ner, eller beställas, hos Naturvårdsverket.

Det är väl annars mest då, på våren och sommaren, som man tänker på att det finns växter och djur som är fridlysta. I vinterkyla och mörker känns det på något sätt inte lika aktuellt. Men tänk då på mistel, lummer, varglav och långskägg. Alla fyra arterna är fridlysta, även om man får plocka viss typ av lummer till husbehov. Däremot får man inte alls gräva upp den eller plocka den i försäljningssyfte.

Förresten, varför har nästan alla fridlysta mossor så lustiga namn? Hör bara på de här två: Hårklomossa och pyramidmossa.

Och så var det då fönsterlaven, kanske mera känd under sitt smeknamn vitmossa, som - åtminstone förr i tiden - plockades in i stora mängder till adventsljusstakar och allehanda juldekorationer. Fönsterlaven är inte fridlyst, men eftersom lavar växer mycket långsamt ska man alltid vara varsam och inte plocka dem i onödan. Allt enligt den fiffiga FRIDLYSTA-foldern.

:)
/helena

ps Nu har trollsländan äntligen landat. Stadigt sitter den nu på mannens jeansskjorta. Den hamnade inte riktigt så nära hjärtat som jag först trodde. Den flög nästan ända in i armhålan faktiskt. Fast det är klart, där kan det säkert också bli varmt (och skönt?) emellanåt.

pps Hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om de växt- och djurarter som är fridlysta (enligt artskyddsförordningen) i hela landet (mer än 300) och de ytterligare 50 arter som är fridlysta i ett enskilt län eller i en del av ett län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar