måndag 31 oktober 2016

Bladlus, linslus, bokmal


Visst ser det ut som om han vill vinka till oss? Pojken på baksidan av 1956-års konsum-kooperativa Almanack. Och kissen då? Hur söt liksom? Folksam kunde, uppenbarligen redan på den tiden - göra gullig reklam som spelar på våra allra ömmaste strängar: Barnsträngarna. Och djursträngarna.


Tänkte att vi skulle avsluta månaden precis som vi började den - med ett litet tidsdokument. Eller två.

Tycker ni inte att dåtidens krukväxter är förvillande lika de vi ser överallt idag? Suckulenta svärmorstungor, retro-tantblommor som begonior och lyckliga lottor, och uppstammade rumsträd av olika slag. Och lite småstrama krukor till det. Förvillande lika var orden.


Det flyger en fredsduva över framsidan på 1951. Inte svårt att tänka sig att människor - även här i vårt land som var förhållandevis skonat - var trötta på det stora kriget och dess många, långa efterdyningar. Fred, färsk frukt och ett bra margarin. Vad mer kan man begära av livet egentligen?


Skulle väl vara lite trevligt sällskap då kanske.

The End. På oktober alltså. Vi ses i november!

:)
/helena

ps Det får plats - som jag säkert nämnde redan i början av månaden - en massa info mellan de tunna almanackspärmarna. Allt möjligt. Ditten och datten och lite kunglig glans på det. Visste ni till exempel att Sibylla (nuvarande kungens mamma) hette Calma, Marie, Alice, Bathildis (va?), Feodora i andra-, tredje-, fjärde-, femte- och sjättenamn?

Vidare kan man läsa angående tiden och dess gång: "... Från och med år 1879 användes i hela Sverige en och samma tid, officiellt benämnd Sveriges gemensamma borgerliga tid. Denna är lika med medelsoltiden för orter belägna på Sveriges tidsmeridian, som från och med år 1900 är meridianen 15 grader eller 1 timme öster om meridianen genom observatoriet i Greenwich i England. Sveriges tidsmeridian går ungefär mitt genom Sverige från söder till norr tämligen nära Karlshamn, Eksjö, Motala, Nora, Leksand och Östersund; den ligger 12 tidsminuter och 14 tidssekunder väster om meridianen genom Stockholms gamla observatorium. Sveriges gemensamma borgerliga tid är lika med den medeleuropeiska tiden, som användes i Danmark, Norge m. fl. länder. ..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar