"* 56% av alla tjejer uppger att de har blivit trakasserade minst en gång det gångna året
* 1/3 av alla trakasserade tjejer uppger att de har utsatts för oönskade sexuella kommentarer eller skämt
* 13% uppger att någon har rört vid dem på ett oönskat sätt
* 87% upplevde negativa effekter av trakasserierna
(Statistik från American Association of University Women)"
/ur MOXIE (2017) av Jennifer Mathieu
översatt av Carina Jansson
Moxietjejerna har fått nog!! Det är också ett citat ur boken som borde läsas av alla. Särskilt vuxna borde läsa den här ungdomsromanen, för att verkligen förstå vilken utsatt arbetsplats skolmiljön kan vara för de unga. Många känner nog igen det hårda språket (och de tysta, talande ögonkasten) som förs mellan olika grupperingar. Grupptillhörigheter och utanförskap, något många av oss säkert upplevt på något sätt under vår egen skolgång, även om den genomlevdes under en helt annan tid än dagens datoriserade.
Dagens digitala mobbing. Hur otäck är inte den? Trakasserier som pågår i klassrum och korridorer är otäcka nog, men hur värjer man sig mot de som gömmer sig - och sin mobbing - bakom skärmen?
Värsta Bästa Nätet, av Maria Dufva. Bli säker och trygg på sociala medier, i chattar och spel. I den här praktiska handboken/faktaboken finns det mycket matnyttigt att ta till sig för den som vill hjälpa barn och ungdomar att värja sig mot det de kan råka ut för på internet. Rekommenderad läsning: Värsta Bästa Nätet alltså. Boken som getts ut med hjälp av stiftelsen med det hoppfulla namnet: Let's Make Love Great Again.
Två lästips. För jättestora och halvsmå och alla däremellan.
Sköt om er.
<3
/helena
ps Själv läser jag en väldigt märklig kombination just nu; elefantens historia och en smått hårdkokt thriller om en pianomusiker som får sin hand krossad och just nu, minst sagt, tvivlar på sin framtida arbetssituation. Jobbigt värre. Händerna! Det viktigaste instrumentet för de flesta musiker. Läskigt värre.
För några år sedan började vi, mannen och jag, högläsa för varandra. Nu har det blivit mer och mer så, för att vi har upptäckt att vi ändå alltid avbryter varandra när vi läser varsin bok tyst. - Hör här! - Och hör där! Så brukar det låta. Nu läser vi det mesta fritidsläsandet tillsammans. Det tar längre tid, men är väldigt givande på andra sätt. Det uppstår ständiga diskussioner. Det är härligt att skratta på samma ställen, åt samma rader - eller inte. - Varför skrattade du inte åt det där jättejätteroliga? Haha. Den frågan kan förstås också dyka upp då och då. Från båda håll.
Högläsning alltså. Något jag varmt rekommenderar. Oavsett om du läser för ditt barn, eller ditt barn läser för dig. Eller om flera vuxna läser för varandra, till exempel som en del i en läs- och skrivcirkel på nätet.
Såg Babel i söndags. Alltid lika inspirerande att ta del av detta fullmatade litterära program, även om det skapar en viss tidsbristångest också. Alla dessa böcker! När? När ska man hinna läsa dem alla. Aldrig. Det krassa svaret är ju så krasst. Men då är det bra med tips, som i Babel.
I Babel fastnade jag annars särskilt för Björn Ranelids berättelse om sin egen väg in i skrivandet. Hur han beskriver sig själv som en ren övningsprodukt, nästan. I stark kontrast till sin stora förebild Stig Dagerman. Dagerman och hans dagsedlar. Den unga, begåvade. Ordet geni lurar i vassen. En (för) snabbt brinnande skrivstjärna. Intressant att ta till sig. För de - oss - som skriver. Det finns många sätt att hitta till orden. Och när DU väl har hittat dem - släpp dem aldrig ur sikte!
Det allra viktigaste för att bli bättre på att skriva? Läsning. Läs, läs, läs.
Och snart är det dags för årets coronasäkrade version av Bokmässan med stort G. Det digitala ordet går från klarhet till klarhet. En självklar utveckling i spåren av en pandemi? Bara av godo? Bara av ondo? Det diskuterar vi säkert mer en annan dag. Då ska jag också berätta om boken jag nyss blev påmind om att jag borde läst för länge sedan.
pps Fattar ni inte dagens rubrik, säger ni? Jo, det gör ni ju. Moxie. Ett ålderdomligt amerikanskt ord. Lite slang över det hela. Men betydelsen - betydelserna! - är lika relevanta för dagens unga tjejer som för gårdagens. Mod. Det krävs alltid när man vill förändra något. Och lite gammal, skön gåpåaranda har väl aldrig skadat någon? Det är bara tillsammans som ni, vi, kan göra stor skillnad för så många som möjligt, glöm inte det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar