onsdag 23 september 2020

Den här gången ska vi läsa den på riktigt





Den börjar ju nästan ha åldern inne för att kallas vintage; boken jag gav till mannen när han fyllde år en gång för ganska länge sedan. A History of the Breast av Marilyn Yalom. Vår version av Bröstens historia är utgiven ett par år senare -1999, av Ordfront Förlag. Med översättning av Ingrid Ingemark.

Den brukar komma fram ur bokhyllan vid den här tiden på året. Vi brukar bläddra lite. Mest titta på bilderna. Många vackra bilder. En del fula, en del konstiga. Antika bilder och modernare bilder. Den här hösten tänkte vi - äntligen - ta och läsa igenom den från pärm till pärm. På tiden, eller hur? 

När jag köpte den till mannen var det mest lite på skoj så där. Lite kul. Lite fnissigt. Numera tar vi bröst mer på allvar. Vi känner kvinnor som fått bröstcancer, alla har inte överlevt. Det sätter spår och inger respekt. 

Bröstens historia innehåller nio bröst-kapitel, med följande huvudrubriker:

1. Det heliga bröstet

2. Det erotiska bröstet

3. Bröstet i hemmets hägn

4. Det politiska bröstet

5. Bröstet ur psykologisk synvinkel

6. Det kommersialiserade bröstet

7. Bröstet ur medicinsk synvinkel

8. Det befriade bröstet

9. Bröstet i kris

Jag hoppas och tror att den vackra tegelstenen ska bli både intressant, rolig och lärorik att plöja igenom i sin helhet. Och att kapitlen som handlar om senare tider inte ska kännas alltför daterade idag, mer än tjugo år efter bokens utgivningsdatum.

"Vänner, kolleger och praktiskt taget okända människor har hjälpt mig att skriva den här boken. Var gång jag har tvivlat på att den skulle kunna vara av värde har jag tack vare människors uppmuntrande försäkringar insett att bröstet fortfarande är av intresse. ..." 

"Min avsikt är att ge dig som läsare en helt ny syn på kvinnors bröst. ..."

/av Marilyn Yalom, ur Författarens tack och inledning

I början var bröstet. Yes. 

<3

/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar