måndag 7 oktober 2019

High 5! vintage - stjärnor, äpplen & blad


Blå stjärnor. Höstpoesi i mina öron. Och sköna att vila ögonen mot.


Insidan är väl alltid det som räknas - egentligen? Men erkänn att det är något extra med en bok som har en framsida som tilltalar dig direkt?


Det var faktiskt meningen att jag skulle bära med mig de här fem sakerna ut. Fotografera dem utomhus alltså. Men sedan packade jag upp allt igen. Kom liksom på att det blev lite onödigt otympligt att bära runt på en kristallvas...

Tänkte snabbt om och packade ner en liten behändig H5!vintage i en plåtburk istället, som ni säkert minns.


"Kapitel 7
HAN HETTE INTE AMADEUS
Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, till vardags Wolfgang Amadé, var ett barn av upplysningstiden. Amadeus kallade han sig bara på skoj. Men eftervärldens romantiserade Amadeusbild av en 'gudarnas älskling' har överskuggat upplysningsidéerna som genomstrålar Mozarts liv och verk. ..."

/ur Musikens Myter
En klassisk musikhistoria
av Camilla Lundberg
Med originalillustrationer av Edvard Derkert
Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000


 Här vilar inga ledsamheter. Här vilar en riktig snygging-vas!
  1. Böcker. Alla böcker som aldrig fått tillräcklig uppmärksamhet, fast de stått i våra hyllor i många år, ska nu lusläsas. Åtminstone ett par, tre stycken av dem.
  2. Broschen. Vet inte vad jag behöver säga mer om den? Mer än att jag fortfarande - och för evigt - älskar löv. I love löv!
  3. Formarna från Rörstrand. Med äpplen på. Dem kan man ha mycket i. Popcorn, till exempel. Pax för den stora!
  4. En stjärna bland kuddar. Som någon har broderat en gång, för hand. Och sedan kom jag och köpte den i andra hand.
  5. Vasen från Orrefors. Tung. Tyngre än tung. Med ett sirligt mönster bestående av prickar och blad. Mitt i prick - passar den min smak. Ett av mina bättre auktionsköp ever. Viftade bestämt nästan armen av mig den där gången. Men det var det värt. Prisvärt.

<3
/helena

ps Listan, med alla High 5! vintage hittills, dröjer ett tag till. Men jag kan väl ändå passa på att påminna er om varför jag gör dem? För att jag kan. Och vill. Förstås. Men också för att jag önskar att mina saker, med återanvändning i tanke och blick, ska fortsätta att inspirera oss. Er. Och mig.

När saker och ting hamnar i nya sammanhang ändras ofta synen på dem. Nya kombinationer föds. Oändliga variationsmöjligheter uppstår, bara man ser allt i nytt ljus. Just nu älskar jag att se på allt genom höstens varma filter. Även blå stjärnor blir varma där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar