När vi rensade bland våra böcker, hittade vi några riktiga gamla godingar. Som den här om internet. Eller Internet som det heter enligt boken, med stort I. Den här handboken måste bara sparas, tänkte jag. För att det är ett sådant tidsdokument, om inte annat. Hör bara på baksidestexten (utan att skratta ihjäl er, helst).
"Internet är för många lika okänt som de stora havsdjupen. Djupt, skrämmande, med nya konstiga fiskar och djur varje dag. Finns det ett sätt att hitta här, utan att drunkna eller bli uppäten direkt? Hur bemästrar man mörkret, djupet och trycket?
För att bli som en fisk i vattnet behöver du både en karta och en grundkurs i faunan. Det är den här boken. Surfa@internet leder dig rakt in i äventyret, rakt mot mitten av det hav som om bara några år kommer att vara lika betydelsefullt som någonsin CNN eller MTV.
Simma lugnt i författarnas trygga sällskap. Vi lovar att du inte kommer att drunkna, vare sig i tekniska termer eller i modeord."
Haha. Har ni fått en kallsup och kramp i simfötterna än? Alltså, tala om att någon har gått totalt bananas i liknelser här, va? Om det är något man drunknar i, så är det ju just metaforerna, och det bara genom att läsa baksidestexten. Vidare står det att läsa att du får med ett fritt Internet-abonnemang på köpet. Och en gratis provprenumeration på månadsbrev om Internet.
Året var 1995, och internet var bara en baby. Åtminstone för alla oss data-amatörer. Tänker mig att jag måste läsa igenom den här info-texten igen, som en betraktelse över den tid som flytt. Som en tidskapsel. En journal över de barnsjukdomar som nätet hade då. Då, när de trevande första stegen togs, mot något som eskalerat med en fart som troligen inte ens de värsta datanördarna kunde ana i sin vildaste fantasi.
Fast samtidigt var det så mycket roligare att surfa på den stora vida webben då, på den tiden när algoritmer, filterbubblor och kakor inte styrde alla svar. Det var intressant att verkligen kunna få upp en sida som inte var anpassad för just dig.
Anyway. Den här boken borde alla unga läsa. För många av dem vet nog inte alls hur det hela började. Många unga människor vet ju inte ens vad e-post är. De använder sig inte av det förlegade sättet att kommunicera. Så är det bara.
Men det är nog få icke-initierade, i någon ålder, som vet att internet började sin gryende utveckling redan i början av sjuttiotalet. Jodå. Mycket bra föddes på sjuttiotalet. Även om intentionen med ett större, mindre sårbart, nätverk verkar ha sitt ursprung i tråkiga krigiska strategier.
Vilken tur, tänker jag. Som motvikt till det ständiga krigstänket, liksom: Tur att vi är många som fortsätter hålla de jämlika och färgglada fredstecknen högt över våra snälla och godhjärtade tangentbord, så här en sisådär tjugofem år efter att den här boken skrevs.
"Diskett medföljer"
Jajamensan.
Sköt om er. Även era digitala-jag, tänker jag.
<3
/helena
ps 8-). Vet ni vad det är? Jo, det är en smiley. En glad gubbe, som vill berätta för läsaren att man har goda intentioner. Föregångaren till emojis. Men det vet ni säkert. Däremot kanske ni aldrig har sett just den här smileyn? Den, och sju till, förklaras på sidan tjugoåtta under rubriken: Några vanliga smileys. "Jag har glasögon (och är glad)". Jodå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar