onsdag 8 maj 2019

Dubbla vykort


Det var ett tag sedan kyrktornet var den högsta byggnaden i staden. Överallt byggs det. Gissar att det är likadant i de flesta städer runt om i vårt avlånga land, innevarande år 2019. Som man sa. Det är bara att konstatera att vår lilla stad håller på att bli stor - åtminstone på höjden.

"BORÅS. Viskan och Carolikyrkan." Så står det på baksidan av mitt gamla vykort. Utgivet av Förlag: V. & J., Borås.

Vet inte riktigt NÄR färgfotografiet är taget dock, försöker gissa med hjälp av bilmodeller och snitt på kläder.

?!?

Jo, så här; jag har fem olika Boråsmotiv, på ett par av dem kan man skymta människor och bilar. Därför gissar jag att vi snackar 1950- eller 60-tal. Möjligtvis i början på 70, men förmodligen tidigare. Får väl ta och fråga någon mer initierad, som en stadsarkivarie eller stadsarkitekt eller någon sådan. Eller fråga någon äldre invånare bara, någon som minns och kanske har ett helt fotoalbum fullt av gamla Boråsfoton hemma.


Fyra bränder har den överlevt, kyrkan som fyller 350 år i år. Caroli, som rätt och slätt kallades Borås kyrka innan Karl XI personligen skänkte hela 500 riksdaler silvermynt för att visa sitt stöd inför återuppbyggandet efter den första branden.

Jag sitter med det eminenta, informativa utskick som kom i brevlådan för ett tag sedan, läser vidare där - i texten signerad Elisabeth Jönsson, InfoMera IMR AB - om det tidiga kyrktornet som var pyramidformat och gjort av spån. Hur det sedan murknade och fick ersättas med tåligare material. Läser om hur den vita kyrkan först målades om i en rödbrun ton i början av 1900-talet, och därefter, vid en senare renovering (1938-40), fick sin nuvarande kulör som går mer åt det gråbruna hållet.

Tycker faktiskt att taket ser ut att vara i finare skick nu. Kanske är det nyputsat till det stora jubileumsårets ära?

Det var det första dubbla motivet det. Fler följer. Roligt att studera vad som har ändrats och vad som är sig nästan på pricken likt.

Tycker jag fick till den här jämförande studien ganska så bra. Vinkeln är kanske inte helt den samma, men molnen och den halvklara himlen samarbetade oväntat bra. Känns som att Boråsvädret var på både min och den föregående bildtagarens sida. Eller vad tycker ni?

:)
/helena

ps Ni kanske undrade vad jag hade i väskan här? Jo, mina fem fina färgfoto-vykort säkert instoppade i en plastpåse. I fall i fall. I fall regnet ändå, helt mot förmodan, skulle våga visa sig på Borås gator och torg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar