onsdag 22 maj 2019

Finns det en kvinnlig blick?


Nej. Svaret är nej. Självklart finns det inte EN kvinnlig blick. Det finns lika många miljarder sätt att se på världen som det finns människor. Och vissa av dem - ganska många faktiskt - råkar vara födda kvinnor.

Var bara tvungen att - direkt jag själv sett den! - rekommendera er att se Kvinnor bakom kameran (finns på UR Play och så tror jag det går någon repris på svt om ett par dagar också. Ni får kolla.)

Så många kvinnor med verkligt seende ögon det finns - och har funnits. Kvinnor som uttryckte sig genom linsen. Kvinnor som frigjorde sig konstnärligt, från det välkända historiska faktum att de inte fick vara en del av det manliga konstnärslivet, via kamerans ljus och mörker.

Några namn känner jag - och säkert ni också - igen. Några riktiga fotografkändisar, andra doldisar för allmänheten, men alla ack så begåvade med BLICKEN.


Ska lus-titta igenom varenda bildruta senare. Pausa och studera. Printa in varenda motiv i bakhuvudet och pränta ner namnen på alla fotograferna. Nämner ingen särskild nu, så blir det inte orättvist, men flera av dem har jag skrivit om tidigare.

I krig. I hemmets lugna vrå. På de larmande gatorna. Välregisserat och bara fångat. I bara mässingen och utklätt. Mode och bortanför alla moderiktigheter. I dagboksform. På förstasidorna. Bakom tapeter och IN YOUR FACE. Alla typer av kvinnor har tagit alla typer av foton.

Och ska fortsätta att göra så i evigheters evighet. Amen.

<3
/helena

ps Känner ni igen kvinnan på mina spontanskapade bilder? Känner ni igen henne bara på munnen? Och näsan. Vill ni ha en ledtråd? Okej då. En superbegåvad människa. Haha. Blev det lättare nu? Hehe. Jaja, vi tar väl en ledtråd till då, eller två. En kvinna som var van att stå FRAMFÖR kameran. En skådespelare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar