söndag 10 november 2019

Här hemma - This light is for the world


Medan mannen tog på sig slipsen, greppade mikrofonen i ena handen och gitarrlådan i den andra, städar jag fram saker jag glömt. Så där som jag brukar göra, ni vet. Både städa fram och glömma, ja. Tycker om att glömma bra saker, för då blir man ju så extra glad när man hittar dem igen. Passade på att damma lite också. Ooops, där har jag visst fuskat lite grand...

Medan mannen gör ett Fars Dags-uppträdande-jobb, på ett av sina äldreboenden där han brukar arbeta med att underhålla - och få människor att minnas och glädjas genom musikens slagkraft - till vardags, letar jag fram jullåtar. Eller åtminstone låtar med extra mycket ljus i.

I CD-skåpen nertill, bakom tavlorna som oftast står där och skymmer supergrupper som Queen, Toto och U2, hittar jag guld. Guld i form av skitbra musik, för att tala klarspråk. Under den dammiga ytan glimmar otaliga - många många - superbegåvade, musikaliska konstnärer och artister. Bland andra Mike Scott och hans vattenpojkar. The Waterboys.

De gamla goda låtarna, från förr. Och de nyare låtarna också. Det är på albumet Universal Hall som jag hittar den bortglömda hit:en igen. This light is for the world. Och jag tänker att det verkligen är det som vi behöver nu - ljus. Ljus i form av hopp. Vi måste få hoppas att det goda segrar, igen. Vi måste få hålla fast vid den självklara, naiva tron på kärlekens kraft. Även om vi inte, bara, får fastna där. Vi får inte förlamas.

Vi måste tro att den egoism som drar genom världen med en stark och kallt isande högervind vänder, igen. Vi måste tro det. Och hoppas. Och försöka förstå. Och kämpa emot. Och hålla varandra varma. Med hjälp av hopp och medmänsklighet och solidaritet. Och ljus.

Därför vill jag dela texten till Mike Scott's ljusbringande låt med er. Just här. Just nu. För att vi behöver det.


 "this light is for the world/this light is for the world
send out from this wooden frame
a beacon made of holy flame
like a bridge across the morning sky
from candle to the hills of high
this light is for the world/this light is for the world
send it out with sword of fire,
with cymbal, drum and angel choir,
music in the heart of it
proclaiming that the lamp is lit
this light is for the world/this light is for the world
bring it down from where the light is born
deep into the world of form
loving, blessing, healing as it shines
in darkened places, darkened minds
this light is for the world/this light is for the world"

/av Mike Scott (The Waterboys)
från albumet Universal Hall, 2003



<3
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar