"... Kommersiella och ideella intressenter, tidningar och poeter - alla hade åsikter i frågan. SJ passade på tillfället att erbjuda halverat biljettpris för kvinnor, vilket blev en succé med tåg som till övervägande delen hade kvinnliga passagerare. ..."
Haha. Bara älskar första meningen i citatet från Wikipedia ovan. ...tidningar och poeter... Hihi.
Slutfnissat. Nu undrar jag om ni har hört talas om Frufridagen? En enda dag, som blev två, då kvinnan i familjen skulle få ledigt från hushåll och barn. Året var 1954. Med en repris 1963. Första gången blev det tydligen ett himla hallå. Det undrades till exempel hur det skulle gå med idrottsresultaten den söndagen - när männen var så upptagna med att byta blöjor och laga mat. !!??!!
Vi har trots allt kommit någonstans. Ibland, när det känns som att jämlikhetsfrågan mest står och stampar, och vägrar ta de där sista kliven mot lika lön för lika arbete och andra självklarheter, är det bra att påminna sig om hur det var, för inte så där jättelänge sedan.
Det var på grund av Owe Törnqvists låt "Frufridagen", som mannen och jag åter läste på lite om det trevande jämställdhetsprojektet som initierades av ett inslag i det klassiska radioprogrammet Karusellen.
(Haha. Fnisset gurglar åter upp, när jag ser att Povel Ramel tydligen också gjort ett musikaliskt inlägg i debatten. "Titta, jag diskar". Hihi.)
I dessa dagar arbetar mannen en hel del med att underhålla på äldreboenden och andra samlingsplatser för medborgare med en aning högre sammanlagd siffra i sitt personnummer, så att säga. Därav mycket traditionell musik. Gamla godingar. Örhängen.
Vi försöker plocka fram lite av varje. Mycket på svenska förstås, men en hel del annat också. Blandar och försöker ge något som kan få ett något grumlat minne att komma ihåg. Något som kan framkalla en behaglig känsla i den erfarna kroppen. Lite så.
Nu låter det kanske som att alla är senildementa. Så är det ju inte, självklart inte. Många är ju superalerta. De önskar och sjunger med, och kan många texter bättre än mannen (som ju i och för sig också är en gamling...förlåt, älskling...;).
Gullefjun och Hönan Agda. Och ett par, tre glada gula noter till. That's i princip it. Vad det gäller påskvisor, alltså. Sedan finns det inte fler. Eller gör det det? Ni kan se på det här som en efterlysning, om ni vill. Tipsa gärna oss om fler låtar med påsktema, eller åtminstone med någon påskanknytning. Nu är det väl en aning sent påkommet, men inför nästa år kanske. Och om ni är riktigt snabba med att tipsa, så hinner vi nog öva lite redan i helgen.
Tänkte på det religiösa också, inom den kristna världen måste det väl ändå finnas något litet musikaliskt påskgodis att hämta? Vilka psalmer sjungs till påsk, till exempel? Måste erkänna att jag har noll koll där. Så, tipsa tipsa tipsa.
Men ni vet ju redan vad jag allra, allra helst vill höra i påsk - bästa Freddie M och Queen i mannens akustiska version! Can't wait!
:)
/helena
ps Den snyggaste fjäderprydda saken i hela vårt påskpyntade hem. Minns ni?
Och minns ni att jag bad er om namnförslag? Nej, tänkte väl att ni glömt bort det, men det gör inget, för jag har döpt honom alldeles själv. Det blev inte Viskande vinden, det blev bara Visa vinden. "Bara". För att jag tänker på människorna som levde/lever nära naturen som väldigt intuitivt kloka. Och för att jag tänker mig att han kan hjälpa oss att omdirigera den otäcka högervind som drar över världen. Känns som att vi - och de positiva, varma, medmänskliga vindarna - kan behöva all hjälp vi kan få. Även om vi kan vara utan det där med pil och båge.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar