fredag 2 oktober 2020

Framsidor, andra sidor. Och ett bokmärkestips.

Yes! Solen kom tillbaka ett stänk på eftermiddagen, och med den/det en möjlighet för mig att inte bara planera klart framsidan, jag pratade om i förra inlägget, utan också både fota och redigera klart hela alltet. Men man vet ju aldrig vad man tycker om det hela efter någon dag. Bäst att låta allt marinera lite. Att ha tålamod och låta idéer ligga till sig kan såklart kännas tråkigt, men är ofta nödvändigt. På foto nummer två ovan får ni vara en fluga på väggen och ana er till något av vad jag hållit på med under dagen. 

På foto nummer tre kan ni se att man kan använda böcker till så mycket... Här är det Husmorslexikon på rad som agerar piedestal. Funkar alldeles utmärkt. ;)

Överst ser ni framsidan på en av böckerna vi börjat läsa den senaste tiden. Av Hans Botwid. Fast det här är en kasserad biblioteksbok som vi köpt second hand. Därför finns framsidan inte ända framme, utan ett par sidor in - strax efter de tjocka, stabila skyddspärmarna. Den sköna höstbilden blev därför en överraskning när vi skulle börja läsa hyllvärmaren häromdagen.

Vi tar väl ett kort citat ur den underliga boken som har undertiteln - Fyra unga män kring ett dunkelt kvinnoöde.


"...- Får jag ge dig ett gott råd? frågade han inställsamt.

- Råd får jag så många, så inte behöver du göra dig möda med det nu, sa Melker något saktmodigare.

- Jo - när du kommer till landsfiskalen, rota inte med rösten, är du snäll, så att den blir tjock och blöt som korngrynsgröt. Och säg inte inklusive, exklusive, ponera, eventuellt och stratosfären och ljusårs avstånd. Det kan du väl låta bli, när du vet hur det upptas?..."

/ur Sista oskulden vaknar, av Hans Botwid, Tidens Förlag 1958


Haha. Ja, vilket roligt språk och gamla liknelser det är i den här boken alltså. Bibliotekinnan, känn på den! Jag antar att det är hen som vi kallar för bibliotekarie idag. Och korngrynsgröten är så otidsenlig och klabbig att rättstavningsprogrammet inte alls vill veta av den. Kul, kul. Alltid kul att läsa gammaldags språk. Nästan lika kul - och svårt - som att förstå sig på vad dagens kids gafflar om ibland.

Nu ska jag strax ta helg här. Och jag kollar mig över axeln och undrar om mannen har redigerat klart texten han håller på med på sin skärm? Nja, han verkar djupt inbegripen i något. Skrattar åt sig själv, högt. Precis som det ska vara när man redigerar/uppdaterar sina egna gamla texter.

Vi får väl se om han kan slita sig en stund. Då kan vi kanske umgås en aning IRL här då, vore inte så dumt för mina stackars torra ögon. Kanske läser vi en stump i någon av de tre böcker vi håller på med, om ögonen alls vill vara med. Eller så tar kanske ett parti schack, om vi orkar.

Hoppas ni får en fin en, helg alltså.

<3

/helena

ps Bokmärkestips, var det ja. Det var inte i första hand de överblivna jokrarna i kortlekarna jag tänkte på, även om det också är ett bra (återanvändnings)tips, jag tänkte mer på att lägga upp hela Bokmässan som ett bokmärke, bland favoriterna. Huh? Jo, den finns ju fortfarande tillgänglig digitalt ju. Ett bra tag till, tror jag.

Har faktiskt tittat på någon intressant programpunkt nästan varje dag den här veckan. Varje lunch-break har krönts med en kopp kaffe och något matnyttigt från bokmässans digra program

Har lärt mig så mycket som jag inte visste att jag inte kunde. Hur bra som helst ju. Så det blir mitt tips, om ni vill sitta inne och uggla framför någon skärm (eller ute och uggla framför någon skärm) - klicka in er till bokmassan.se och surfa loss! Kommer nog återkomma med något/några programpunktstips så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar