måndag 4 januari 2021

Här hemma - sorterar papper. Och tankar.

Det är tråkigt att börja den nya säsongen med att sortera pappershögar. Men om man inte orkade göra det i slutet av förra året, så är det bara att hugga i nu. Det är ju så skönt när det väl är gjort. När man (läs jag) har reducerat cirka en miljon små lappar till kanske hundratusen små lappar eller så. Fast nu överdriver jag kanske en liiiiten aaaaning, fast bara en liten aning.

Tänkte att ni kanske kunde hjälpa mig lite, jag brukar ju be er göra det då och då. Tänkte att jag kunde lämna några av sakerna och orden jag skrivit ner och upp här inne hos er, så finns de liksom sparade någonstans mer, i fall det senare visar sig att jag råkat slänga något jag velat spara eller så. Okej? Okej. Here we go. Tänkte att vi börjar bakifrån, med det jag bara skrev upp häromdagen, för att det var så viktigt och intressant. Och viktigt.

"Hands off our girls". Word! Hörde ni att barnäktenskapen ökar lavinartat i kölvattnet av ökad fattigdom på grund av rådande corona-situation? "Om man tvingar ett barn att gifta sig legaliserar man våldtäkt mot det barnet." Ord och inga visor. Otäcka ord, men sanna och nödvändiga att ta ställning till, på grund av hur ojämlik världen är. Fatima Maada Bio, first lady i Sierra Leone, uttalade den krassa verkligheten så. Ville bara spara de orden, för att återigen påminna oss om hur världen ser ut. Hur godtyckligt mycket är. Hur mycket som beror på tur. Turen att födas i den privilegierade delen av världen. Eller inte.

"... Varje ny smittad innebär en ytterligare utmaning för hälso- och sjukvården, och särskilt varje vårdpersonal som inte kan gå till jobbet på grund av smitta - hos sig själv eller hos någon i ens närhet - minskar den kapacitet att hjälpa dem som behöver. Och därför är det en tydlig akt av hänsyn och medmänsklighet att fortsatt avstå från resor, shopping, fester och annat som innebär att vi träffar flera inomhus just nu, och något som vi alla behöver visa. Vi kan alla hjälpa sjukvården att klara av det här, om vi istället för att hitta kryphål i regelverken hjälps åt att följa andan i dem. ..."

/sagt av Thomas Lindén avd. chef Socialstyrelsen på presskonferensen angående covid-19, 2:e januari 2021


Var bara tvungen att anteckna det där, för att det var så välformulerat och för att det är så lätt att tröttna på alla som strular och tramsar när vi har möjlighet att rädda liv och stötta sjukvårdspersonalen i en mycket svår jobbsituation genom att bara skärpa oss lite. Tänker på alla dem i länder där det inte är så lätt att låta bli att trängas. Tänker på Anders Tegnell, Thomas Lindén och Svante Werger (MSB) som våra tre vise män som gör så gott de bara kan för att få styr på situationen här hemma och så får de stå ut med så mycket tjafs och klagokör i ett kör. Att de bara orkar. För att inte tala om våra hårt arbetande politiker - jag säger bara Lena Hallengren, vilken klippa. Att hon orkar. De borde banne mig få medalj hela bunten. Och så har folk mage att klaga så mycket som de gör. Tror det är väldigt många där ute som inte har någon koll på hur mycket våra politiker faktiskt arbetar för att vi ska ha det välfungerande samhälle som vi ändock har. Tack och bock, säger jag. För all tid ni lägger ner. Tack, för ert engagemang och er energi. Folk borde vara lite mer tacksamma.

Oj, det blev ju väldigt mycket plats som togs upp av bara de senaste dagarnas anteckningar, nu får vi allt skynda på lite. Speed-sortering coming up:

1. Albedo-effekten. Det står bara så, på en lapp. För att jag ska lära mig att förstå det där ordentligt en gång för alla. Att mörka ytor absorberar mer och reflekterar mindre och därigenom påverkar klimatsituationen med bland annat de smältande isarna på ett påtagligt, obehagligt, sätt. Läggs i ej-slängas-högen!

2. It's always right to do right. Vet inte vem som sa det, men bra är det i all sin självklara enkelhet.

3. Förbenade dravelsman, konservativ stofil, pjatt, sillmjölke, dilletant, ärkenöt, pulver, knickedick, kanalje, knasluva, marodör, tryne. Haha, ungefär så sa de, de två trätande bröderna i årets (nejdå, förra årets!) julkalender. Tyckte bara det var så kul att samla upp några skällsord anno 1920 eller så.

4. "Det känns som om det jag gör är att försöka rädda en vacker strof som är hemlös" Sagt av förra årets nobelpristagare i litteratur. Fast på engelska då. En sådan fin tanke måste man ju bara spara! Eller hur?

5. Limnologi - läran om inlandsvatten. Jodå, så står det på en research-lapp. Och ett namn: Francois Alphonse Forel. Lustigt namn. Är han döpt efter fisken? Haha. Nej, det måste väl vara tvärtom i så fall...

6. Klassfarfar Janne på Hammarkullsskolan. Så står det på en lapp. Mest bara för att jag tycker att det här med klassmor- och farföräldrar är en så himla bra idé överhuvudtaget. Och för att jag kommer ihåg att denne Janne verkade så himla sympatisk, och väldigt omtyckt av skolbarnen.

7. Lekbottnar. Oj, det måste vara något med vatten och fiskar igen. Och här lite längre ner på lappen, fast med större stil, har jag skrivit upp Sveriges miljömål. Inte slängas!

8. "Varje ord blir vackert i sitt eget ljus". Ja, det var ju ur den där filmen jag skulle rekommendera er att se någon gång när jag hann - när NI hann... The Professor and the Madman, tror jag den heter. Med Mel Gibson och Sean Penn.

9. Vaxpropp. Nej, usch, den slänger vi, va?!

10. "Att äta med bestick är som att prata med sin älskade genom tolk." Indiskt ordspråk, förmedlat av matfantasten Zeina Mourtada under Musikhjälpen. Sparas! Jag älskar att äta med händerna, inte bara för att det sparar disk, utan för att det ger en helt annan känsla. Fast det känns inte helt pk att rekommendera det i dessa corona-tider. Bäst att bara göra det i sina slutna små sällskap och med väldigt rena händer. ALLTID väldigt rena händer, mina vänner.

11. Martina Carlstedt. Nordic women in film dot com. Alla bara längtar. Ja, just det, det var den där småroliga kortfilmen full av övermöblerade vardagsrum och spännande kvinnor. Och en och annan man. Minns att den kändes lite komisk på något sätt. Kanske blir det lätt så när en yngre person betraktar några lite äldre personer genom kameralinsen? Kul, kul i alla fall.

12. "Kind is cool". Ja, några fler T-shirttexter har jag såklart på lager, sparar ju på dem. Sparas alltså!

13. Sedan kommer en lång text om den där franska filmen som jag fortfarande inte har fått tummen och pekfingret ur tillräckligt länge för att berätta om här inne. Sparas!

14. Sean Connery, Ennio Morricone, Chadwick Boseman, Lynn Shelton, Conchata Ferrell, Max von Sydow. Honor Blackman, Terry Jones, Shirley Knight, Irrfan Khan, Kirk Douglas, Little Richard... Det där är bara några av alla dem inom filmens underbara värld som gick ur tiden 2020. IMDb hyllar och kommer ihåg. Och jag var tvungen att skriva upp alla de drygt trettio namnen. Bara för att. Odödliga är vad de är. Filmens hjältar.

15. Någonting om att det ska byggas en stad på Mars snart. Eller "snart". Jag säger då det. Den måste förstås sparas.


Sköt om er.

<3

/helena

ps Jag målade ett regnbågshjärta till er, såg ni det? Överst? Jodå, alla ROGGBIVens sju färger ska finnas där, så gott jag kunde hitta kritor i rätt nyans, vill säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar