tisdag 26 januari 2021

Två månar i sovrummet

- Titta, jag har gjort en måne, sa jag. Och mannen vred och vände på huvudet och fattade ingenting. Det visade sig att han, när han hör ordet måne, automatiskt ser en månskära framför sig. Jag ser bara det där runda, goda klotet. Osten, som man säger.

Varför gjorde jag då en måne? Eller "gjorde", för det mesta var ju redan gjort. Jo, på grund av sidoeffekten som uppstod. ??!!?? Jag förstår om era hjärnor skapar frågetecken här, men låt mig förklara. Allt började med att jag satte halmstjärnan på myslampan i sovrummet, lite så där för att prova om den verkligen kunde passa där. Detta var i adventstider såklart, tider när man brukar prova diverse stjärnor på diverse platser. Det visade sig snabbt att det blev en hit. För inte bara var den mysig rakt framåt, den fick också oanade ljuseffekter på sidorna. Ljusfenomen, som ledde till att stora delar av väggen som normalt sett mest är mörk under de mörka delarna av dygnet plötsligt blev lite upplysta. Allt gott och väl och lagom ljust under de följande veckorna.

Sedan var det då dags att plocka ner alla advents- och julsaker. Halmstjärnan fick snällt finna sig i att stoppas in i skåpet igen, och fram kom den vanliga lampskärmen. En skärm som jag gillar. En som funkar bra till mys och så. Men något saknades... Väggen jämte sängen låg i totalt mörker, vilket ser väldigt tråkigt ut från alla håll, särskilt från köket. Särskilt nu, när man vant sig vid den så kallade sidoeffekten. Så, vad göra?

Jag måste ta fram stjärnan igen! Fast... Något måste ändras. Något mer året-runt-vänligt måste till... Hm... Pling! En lysande idé tog form, och fram kom saxen. Den minnesgode kanske minns att jag ansande halmstjärnan något inför förra adventssäsongen? Jo, den var så fransig och skräpig i kanterna, så jag ansade ner den i mindre storlek. Men nu kom jag på att den måste göras mera rund och mindre stjärnformad. För en måne kan ju lysa upp i sovrummet alltid. Dygnet runt. Året runt. En rund och god och glad halm-måne. Ingen halvmesyr här inte. Ingen halvmåne, en hel halm-måne!

Finns det förresten den typen av (stjärn-)stommar av stål att köpa nya, bara själva stommen alltså? Eller "måste" man hamstra gamla stjärnor av den här typen på second hand-marknaden? Tänker mig att det här kan vara smartaste mysbelysningsidén att bygga vidare på - mys framtill och mera ljus ut mot sidorna. Nästa steg, när vi tröttnar på halm-månen, borde ju bli att klä stommen med något snyggt tyg istället. Tänk er en vallmo där på mitten, i bästa Marimekko-stil. Visst skulle det kunna göra sig?

Men just nu njuter mannen och jag av månens alla faser. Fast mest de runda och goa.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Månstråle. Månbana. Månskiva. Månklar. Nymåne. Fullmåne. Måncykel. Måndag. "Östan om sol och västan om måne". Mångata. Mångalen. Alla dessa mytomspunna och vetenskapliga ord som den solbelysta himlakroppen har hjälpt till att skapa. Ta ner månen till er - det vill jag göra! Det har jag ju förresten redan gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar