lördag 2 januari 2021

Ett nytt ljus

"... Var man glad skulle man vara på gott humör hela året, gick man upp tidigt blev man morgonpigg och för att hålla sig frisk ett helt år rekommenderades ett äpple. ..." 

"... Viktigt var också att observera årets första besök. Kom det en man betydde det tur, kom det en kvinna skulle året bli oturligt, särskilt om det var en äldre dam. ..."

Puh. Tänka sig, vad hemskt om en äldre kvinna kom och hälsade på så där den första dagen på året alltså... Det var därför jag inte vågade komma in och hälsa på er här redan igår liksom, ville ju inte bringa otur i ert nya fräscha, helt gröna och hoppfulla år. Men nu är jag här. Nu kör vi. Vi börjar med det viktigaste, naturligtvis. Djuren och naturen. 

Och rötterna. Fötterna. Att få stå stadigt där man vill stå, där man vill vara och verka. Kanske är de det allra viktigaste. Även för oss människor. Att få känna både tillhörighet, delaktighet och känslan av att det man har att komma med betyder något. Kanske det allra viktigaste att inpränta i våra barn och unga - en känsla av att bottna i sitt eget liv, och känna samhörighet. Ett liv i samklang med både naturen, djuren och medmänniskorna.

Äsch. Hade inte tänkt att börja så där högtravande. Borde nog bjudit på några suddiga bilder av gårdagens middag istället. Och nej, vi åt inte pizza. Vi åt kebab. Till efterrätt blev det varma äpplen med kanel på.

Annars? Jo, jag tror att jag har gått i barndom, har nämligen fått min första finne i ansiktet sedan jag var tjugotvå eller så. För inte kan det väl bero på en för stor chokladkonsumtion under de gångna storhelgerna? Nä. ;)

Men nu är vi igång, hör ni. Samma gamla vintage-blogg, men ändå lite nytt på något sätt. Hej 2021! Ska bli spännande att se vad du har att bjuda på.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Citaten ovan har jag hämtat från Nordiska museets sajt, någon sida där om årets dagar. Och mer specifikt om hur årets första dag historiskt troddes kunna förebåda året som skulle komma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar