söndag 31 januari 2021

Film är aldrig ute (innehåller franskt filmtips!)

"Bruno tar hand om autistiska unga, Malik hjälper ungdomar från svåra förhållanden att hitta sin plats i tillvaron. De båda vännerna får sin energi av lika delar medmänsklighet och uppfinningsrikedom, och när Maliks vilsna själar hjälper till att ta hand om de autistiska ungdomarna i Brunos vård, öppnas nya världar upp för dem alla. Deras insats behövs eftersom ingen annan tycks klara av att ge deras skyddslingar den trygghet och omtanke som behövs. Men..."

De ovanliga (2019). The Specials. Eller Hors normes i original. Jag lånade orden ovan från någon officiell beskrivning av filmen, för jag tänkte att det var bäst att göra så. För om vi ska vara helt ärliga känns det som att jag har tjatat om den har filmen väldigt många gånger nu, utan att komma till skott och tipsa och berätta om den. Bad just mannen att kolla i vår filmbok (som också finns digitalt numera förstås:) när vi såg den, och det var tydligen precis i början av november förra året. Alltså har jag tjatat om den i nästan tre månader nu.

Allt beror, uppskjutandet och det där, på att filmen berörde och rörde mig ändå in i mitt innersta. En stark filmupplevelse. Bygger på verklighet och verkliga eldsjälar. De två dedikerade samhällsförbättrarna Bruno och Malik gestaltas helt suveränt av Vincent Cassel och Reda Kateb. Sådant skådespeleri är man inte bortskämd med varje dag. Men så är det ju också väldigt starka personligheter de porträtterar.

Det är när något är så här bra, som det ibland knyter sig. Det blir för svårt att beskriva något som tas över så fullständigt av känslostormar. Det är därför ni fått vänta på de här orden, och därför som jag lånade ord för att beskriva en verklighet som många inte känner till. En verklighet där det finns barn och ungdomar som ingen verkar vilja förstå och har tid med. Nästan så att man känner att samhället verkar ha gett upp och kastat bort nyckeln. Det är då eldsjälarna måste göra sitt. De som brinner, de som inte låter sig avskräckas eller brännas ut. De som inte slocknar. Deras tålamod, tid och förståelse för de här ungdomarna är värt allt guld i världen.

Det är särskilt en scen jag aldrig kommer att glömma, jag är säker på att ni kommer att förstå vilken när ni kommer dit i filmen. Den är ordlös. Obeskrivlig. Sagolik. Rörelseglädje och uttrycksfullhet - är de enda två ledtrådar jag ger er, för det här måste upplevas. Inlevas. Om det finns ett sådant ord? Annars har jag uppfunnit det nu.

Den suggestiva musiken av Grandbrothers gör sitt för att få oss att känna mycket när vi ser Hors normes - som översätts till "utöver det vanliga", när jag tar hjälp av det digitala översättningsverktyget. Och det är något jag tycker den här filmen verkligen är. Och de här människorna. 

Sköt om er.

<3

/helena

ps Ute. Hon heter så. Eller han. Eller hen. Skulpturen på mitt foto. Och kopplingen mellan den lilla omhuldade Borås-skulpturen och film är inte så långsökt som det kanske kan verka. Göteborg Film Festival - den coronasäkra, digitala versionen - är i full gång, och årets festivalkonstnär heter Charlotte Gyllenhammar, och det är hon som har skapat Ute och de andra små overallklädda individerna i skulpturala format. 

Läste ni om Lisa, förresten? Sjuksköterskan som blev utvald bland 12 000 sökande att få uppleva film alldeles ensam ute på en ö, vid fyren Pater Noster? Sju dagar ensam med havet, vinden och hela festivalprogrammet! Wow! Fast jag vet inte om jag skulle vågat? Fast samtidigt verkar det väldigt kul och spännande. Att få koncentrera sig bara på cineastiska berättelser från stora delar av världen, och koppla bort allting annat. Hela pandemi-skiten (om ni ursäktar mitt något grafiska språk...). Visst unnar vi en hårt arbetande sjukvårdshjälte att få koppla av helt från sin mycket realistiska verklighet och få drömma sig bort till fiktionens värld? Eller åtminstone drömma sig bort till någon annans verklighet.

Själv önskar jag mig en ny mössa med festivalloggan på. Och mannen har nog inte just den här varianten av festival-pin sedan tidigare. Kolla in shopen, vet ja. Där finns T-shirts och årets festivalaffisch och mycket annat snyggt, fint, bra och praktiskt.

Kanske tillhör du en av de filmnördar som kommer sitta helt klistrad vid skärmen för att se festivalfilm den närmaste tiden, i så fall, om du är så nördig, har du säkert redan sett mitt filmtips tidigare. Ni andra, ni som bara är lite normalt filmtokiga och älskar berättelser som hyllar de sanna hjältarna i vår värld - ni måste se den! Nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar