fredag 22 januari 2021

Jag fick en ljus idé, del 2

Jo, så här var det. Jag satt och tänkte på att det kommer vara ganska mörkt ett bra tag till. Ja, tidigt och sent på dagen, och halvsent också för den delen. Det var då jag kom på en sak, en grej jag ville testa liksom.

Det var ju här, på bokhögen, som adventsljusstaken stod, och när den plockades bort kände jag inte riktigt för att ta tillbaka den gamla, vanliga lampan (som visserligen är en tämligen välsvarvad vintage-snygging, men ändå). Inte direkt i alla fall, ville jag sätta tillbaka den ordinarie lampfoten på plats, så att säga. Kände att det kunde vara lite fint att få ha ett levande ljus av något slag där istället. Eventuellt plockar jag fram stallyktan ett tag, eller liljan-ljusstakarna, eller nåt. Just nu fungerar en glaskruka som stormlykta, och det funkar ju ganska bra så.

Nu till saken. Här gällde det att tänka till, för jag ville ju ändå ha någon form av lampa i fönstret, bara det att den inte skulle uppta plats på fönsterbrädan. Hm. Alltså snackar vi om en upphängningsbar variant, en som sprider sitt ljus ner över brädan och sakerna på den. Det var då jag kom att tänka på den här gamla krukan i något slags korg-/trä-/spånmaterial. En kruka jag haft jättelänge, men sällan (läs aldrig) använder nuförtiden. 

Faktum är att jag rensade ut alla mina korgkrukor för ett par år sedan, tycker inte det där med krukväxter är min grej lika mycket längre, har varken tid eller lust att vattna och dona och snacka en massa skit med dem (för det ska man väl göra?;). Anyway. Den här kunde jag inte göra mig av med. Och ni förstår säkert varför. Just det - den är ju grön! Favoritfärgen nummer ett.

Här gällde det att skrida till verket. Dags att förvandla en gammal kruka till en ny lampa. Det enda som bekymrade mig här var om bottnen hade blivit för skör av alla gångna vattningar. Om fukten gjort underdelen för ömtålig. Men nej då, det var nästan bara en fördel att materialet var lättarbetat och lite lagom poröst. Inga problem att fixa till ett lagom stort hål för lamphållaren.

Sladden och hållaren tillhör en adventsstjärna och ligger följaktligen mest och skräpar elva månader om året. Men inte nu längre! Det är ju så populärt att vira diverse lampsladdar runt diverse stänger numera, och det är ju inte bara snyggt utan även ett himla smart sätt att få till rätt längd på sladden. Dessutom sitter den lätta, nätta lampan stadigt uppe så här virad runt den klassiska gardinstången. Vidare är det superenkelt att flytta den i sidled och höjdled för rätt position - och eventuell önskvärd variation.


Så där ja. Tycker det blev riktigt bra. LED-lampan lyser mysigt igenom "spjälorna" på krukan/lampskärmen, precis som jag hoppades att den skulle göra. Och nedanför - och en bra bit in i rummet (köket) - sprider den ett varmt inbjudande sken.

Och medan jag städar undan diverse skräp, och resterna av nyårsklockorna som hängde i fönstret tidigare, kan ni ju alltid klicka in er för en helhetsbild, om ni missade den.

Det var det, ska bara ställa tillbaka pallen också. Vi får väl se hur länge den får hänga uppe, lampan alltså. Eller ex-krukan då.

Kommer nog ta några bättre bilder på den vid ett annat tillfälle, så ni får njuta av hur vårigt grön och skön den verkligen pryder sin nya plats.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Sedan gjorde jag ju en annan rolig sak också - med en befintlig, uttjänt lampskärm... Minns ni det? Blev så nöjd med den där perforerade stjärn-skärmen att den nog får stanna kvar på sin golvlampfot vintern ut. Den blev så ljus och härlig. Mannen tyckte den blev väldigt ihålig, men det var exakt så jag ville ha den. Mer hål än inte, om ni förstår. Ett himla bra sätt att återanvända en lampskärm med brännmärken från de för varma glödlampornas tid. Annat är det med LED, hör ni. Det går framåt. Och här kan ni länka er bakåt för att få en aning om hur den ser ut färdig, i dagsljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar