tisdag 14 september 2021

Hjärta äpplen

Hej på er. Något mindre rörigt idag, undrar ni? Nja, är mitt enkla svar. Bollar just nu en pdf med en klimatundersökning (återkommer kanske till den när jag hunnit sätta mig in i den ordentligt, men jag har redan hunnit reflektera över att kvinnor, på många punkter, i flera frågor, generellt verkar mer positivt inställda till att göra en egen insats...), läser på om begreppet eco-driving. Sparsam körning, som det står på länken hos Wiki. 

Det handlar om att köra mer - fast vi förstås ska försöka köra färre mil - varsamt. Att låta ettan bara vara en snabb språngbräda till tvåan, hoppa över fyran ibland och låta femman ligga i på lägre hastighet än man kanske skulle kunna tror. Bland mycket annat, handlar det om det. Däckens lufttryck är också en komponent i det hela, liksom packning och planering. Med andra ord kan man göra en hel del för att spara miljön även när man kör miljöboven bilen. Bra grej, eller hur?

Sedan läser jag om talövningar. Talarteknik och hur viktigt det är med bra hållning för att andas rätt. Och hur viktigt det är med bra andningsteknik för att göra sin röst hörd.

Läser vidare om ett gammalt husmorstips för onda halsar. Där påstås att det bästa för en ond och hes vinterhals är lagom varmt, kolsyrat mineralvatten blandat med vanligt vatten. Vidare sägs det att mineralämnena och kolsyran har en förunderligt god inverkan på slemhinnorna. Allt gott och väl så långt. Men hör på det här då: Man bör undvika citrusfrukter och citrussaft, eftersom syran kan irritera svullna och röda slemhinnor. 

Va!?!, säger jag bara. Då är vi nog många som hållit på med fel lindrande huskur förkylning efter förkylning då. Eller hur? Äsch. Vi får väl helt enkelt fortsätta tvätta händerna noggrant, och hålla oss ifrån dumheter som förkylningsvirus, va? Vi har ju lärt oss, via pandemin, att både förkylningar och vinterkräksjuka och annat otyg som brukar komma som spam i inkorgen på vinterhalvåret, kan hållas på behörigt avstånd med hjälp av den gamla kära tvätta-händerna-ordentligt-i-tjugo-sekunder-metoden.

Så, alltså, nej, helt orörigt är det inte. Tentaklerna är ute. Research-tentaklerna. Och kameran, hur går det med den då?, undrar ni. Jo, igår passerades nog en milstolpe för övningarna på den reservkamera jag använder nu - jag lyckades faktiskt skapa en riktigt läcker bild med hjälp av den. Visar säkert upp den senare. En annan dag.

Idag hade jag tänkt att hylla lärare, fast det gör jag ju jämt, så det kanske jag inte behöver göra just idag? Bara för att det råkar vara skolans dag? 

Skolan, demokratin och ozonskiktet. Tre viktiga, viktiga, viktiga ämnen att sätta fokus på. Tre temadagar den här veckan gör just det; sätter fokus på dem. 

Och jag tänker att allt hör ihop. Att skolan är livsnödvändig för alla barn runt om i världen, särskilt där orden demokrati och miljövänlighet inte sätts högt upp på de styrandes agendor. Där kommer skolan in, där kommer lärarna in. Där kommer den goda undervisningen in. 

Det är barnen som ska lära vidare sedan. Förmedla den fria, demokratiska skolans undervisning till sina vuxna. Det är barnen som ska påverka. 

Det är barnen som är mest engagerade. Barnen måste lära sina vuxna att inte tappa sitt förnuftiga barnasinne och den rena, klara, enkla beslutsamheten runt livsviktiga ämnen och frågor som rättvisa, jämlikhet, demokrati, utbildning och klimat. 

Klarögda, är de - barnen. Låt dem lära dig om världen. Och det kan de bara göra om vuxenvärlden struntar i sina krig och konflikter och fokuserar på det som är verkligt viktigt här i livet.

Äpplena då? Kunskapens saftigaste och mest kärnfriska symbol, tänker jag. Hjärta på det!

Sköt om er.

<3

/helena

ps Kom på en sådan rolig skoluppgift. Tänker mig att den kan fungera högt och lågt. Från förskola till högstadium, beroende på hur man utformar den. Den handlar om böcker och läsning. Ett tips till någon där ute. Hemma eller i skolan. Eller på fritids eller fritidsgården eller vilket bra kulturellt häng som helst. Jo, så här:

Del ett i det hela. Kom på en bra boktitel. Vad heter din drömbok? Eller vad skulle en bok som du skriver kunna heta? Hjärta äpplen, är mitt bästa exempel, just nu. Den boken skulle ju kunna handla om vad som helst, tänker jag. Sköna, gröna recept. Om någon som älskar äpplen bara. Om en elev som ger ett äpple till sin lärare. Ser framför mig hur det står där på katedern, som en hemlig gåva från någon som inte riktigt vågar gå fram och viska i hens öra; du är världens bästa lärare.

När titeln är klar börjar nästa kreativa moment. Fram med kritor, pennor och färg! Rita, måla, kollage:a fram framsidan på boken med titeln du just har kommit på. Släpp loss kreativiteten bara. Kan ju se ut lite hur som helst - fast helst lite fint och snyggt och så förstås.

Så där ja. Titel och bokomslag klart. Då kommer vi till del tre. Dags att skriva. Skriv kapitel ett i boken med titeln du just kommit på. Skriv åtminstone en liten första del. Ett stycke, några meningar bara, som du kan sticka in bakom bokframsidan du nyss skapat.

Ett helt litet bokprojekt, kan ju passa finfint som höstpyssel. För hela familjen kanske till och med?

Del fyra? Det finns egentligen ingen. Skulle väl vara att högläsa, stycket/kapitlet ni just skrivit, för varandra då kanske. Öva röstteknik lite också. Eller om ni skriver kapitel två då, när ni ändå är igång, menar jag. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar