fredag 21 augusti 2020

Presenten - Marvellous Music!


- Tänk dig en radio som står på. Ljudet hörs kanske lite dovt, på avstånd. Någonstans utanför BB-rummet spelas toner som letar sig in i ditt alldeles färska och nyöppnade öra. Smyger in i din hörselgång och lägger sig och vilar helt nära snäckan, som en katt som spinner.


Året var 1970. Året när jag föddes, och det var kanske inte med de exakta orden som mannen presenterade sin coolaste 50-årspresent till mig, men nästan. Nu var det ju några månader sedan jag fyllde, men mannen fortsätter gå runt och vrålsäga HURRA!, när jag minst anar det.

Och den här musikaliska presenten presenterade han först för någon vecka sedan, liksom inlindad i det faktum att alla bra idéer poppar inte upp på samma gång, dessutom låg det ju en del extra tid och jobb bakom den här tanken.

Vad var - är - då själva tanken? Jo, så här va: Musiken som låg på listan med stort K dagen efter det jag föddes. Den 10 mars 1970. Mannen hade sammanställt ett häfte med texter till de femton aktuella låtarna. Och sedan framförde han några av dem själv, andra spelade han upp med originalvideos och allt. (Även om det väl inte börjat kallas videos/videor än på riktigt?)

Dessutom fick jag mig en massa fakta till livs. Roliga anekdoter om ditten och datten och artisterna och deras liv och karriärer.

En gåva helt i min smak. Även om det inte hade gjort ont om det funnits lite fler kvinnliga artister på listan just då. Men men.

Nu tänkte jag dela en aning med er. Bara för att jag kan, och för att det här är en så rolig grej. Och musiken så bra och knasig. Tiden stavades ju HIPPIE på många sätt. Kärleken ansågs friare. Kläderna fladdrigare, mer färgglada. Håren vilda. Skivomslagen var fulla med karaktärsfasta, tuffa, tidstypiska typsnitt och fantasifulla fantasimotiv. O.s.v. Men nu kör vi va? YES!


Kvällstoppen från dagen efter min födelsedag 1970, 10 mars. Jag presenterar den i omvänd ordning, precis som mannen gjorde, för dramaturgins och spänningens skull. Här och var lägger jag till länkar till tuben. Plus en och annan citerad, knasig och småmagisk textrad någonstans i slutet av inlägget. I ps:et kanske...

Och just det, tänk på att listan baseras på mest sålda - singlar eller hela album. Så allt på listan är inte låttitlar. När det var en hel LP som låg på någon plats, som t.e.x. Led Zeppelin nedan, valde mannen ut en låt han gillade speciellt från den och framförde den för mig.

Här kommer alltså listan i omvänd ordning, med ettan sist. (med viss källreservation för häftet mannen gav mig och eventuella länkfel)


15. LOVE GROWS (WHERE MY ROSEMARY GOES) med EDISON LIGHTHOUSE

14. TAKE OFF YOUR CLOTHES med PETER SARSTEDT

13. VINDEN GER SVAR med MIKAEL SALT OCH PEPPAR

12. LED ZEPPELIN II (LP) med LED ZEPPELIN

11. JOHNNY CASH AT SAN QUENTIN (LP) med JOHNNY CASH
      (Här valde mannen I WALK THE LINE, därför länkas här till den suveräna - och svårsjungna - låten)

10. RAINDROPS KEEP FALLIN' ON MY HEAD med B.J. THOMAS

9. DRÖMMEN OM ELIN med TOMMY KÖRBERG

8. WILLIE AND THE POOR BOYS (LP) med CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

7. ALL I HAVE TO DO IS DREAM med BOBBIE GENTRY AND GLEN CAMPBELL

6. VENUS med SHOCKING BLUE

5. MONIA (SVENSK TEXT) med PETER HOLM

4. TRAVELLIN' BAND med CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

3. UPPBLÅSBARA BARBARA med ROBERT KARL OSKAR BROBERG

2. BRIDGE OVER TROUBLED WATER (LP) med SIMON AND GARFUNKEL

1. MONIA (FRANSK TEXT) med PETER HOLM


Sådärja. Lite kul va? Men. Det är inte nödvändigtvis bara de bästa list-låtarna som jag har länkat till.

MONIA är ju inte så där jättejättebra enligt mig. Men det handlar ändå om ett tidsdokument, och Peter Holm var faktiskt välkänd för sin falsettröst och den här numera uttjatade dängan. Plus välkända SYSTER JANE. Sedan var han ju gift med den glamourösa Dynastin-skådisen Joan Collins ett tag där på 80-talet eller så också.

Mm. Marvellous music indeed. Undrar om den har gjort mig till den jag är? Format någon del av mitt ständigt hungriga musiköra? Vem vet?

Enjoy!

Och sköt om er.

<3
/helena

ps "She ain't got no money/Her clothes are kind of funny/Her hair is kind of wild and free..." Hm. Måste handla om mig, va? ;) På 15:e plats ligger den bästa låten enligt mig. LOVE GROWS. Videon är underbar och full av svart ögonmake och hippa jumpsuits och coola dancemoves. Se, se, se. Och lyssna. 

"Take off your clothes let me see what it is that you're hiding/And don't look so shocked you have nothing to fear from my eyes/My daddy is a priest you know/And I'm not a beast you know..." Haha. Så crazy text och låt. Men himla himla kul och fräck och fri. Lyssna på nummer 14. Gillar vändningen i slutet av texten. Ett numera klassiskt grepp.

VENUS. Nummer 6 på listan. Sångerskan i Shocking Blue är så söt och bra. She's got it! Kolla särskilt in närbilden på slutet.

Länkarna till de tre här nämnda låtarna hittar ni ovan i själva listan.

Annars är jag bara så lycklig över att en av de bästa låtarna ever kan ha varit något av det första i musikväg som nådde mina små öron. Bridge Over Troubled Water. Den beskriver dessutom min man på pricken. En trevlig prick. En upplyftande medmänniska, vän och lover. Alla borde ha en sådan musikalisk bro (bridge) i sina liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar