torsdag 13 augusti 2020

Sommarkort


"... Somliga säger vi lever i evighet/Fast döden är det sannaste som de vet/Andra säger lyckan finns i ett ögonblick/Fast de aldrig hann ifatt det de fick ...
... Tar vi ett kort på barnen i sommartid/När de dansar, när vi dansar/En stund på jorden/Om du går runt i cirklar, eller rakt dit du vill/Om du står långt ifrån eller tätt intill ..."
/ur Sommarkort av Peter R Ericson


Var bara tvungen att citera ett par rader ur låten jag gått och nynnat på i över en vecka nu. Den har, konstigt nog, inte plockats in i mannens tjocka mapp med sommarlåtar förrän ganska nyligen. Vet inte hur det går till när vissa poetiska, små mästerverk smiter undan så där. En dag upptäcker man bara att de inte finns med i repertoaren. Nu är det åtgärdat!

Det är under Cornelis övermusikaliska ledning vi är mest vana att höra den. Men det är alltså inte ett av Cornelis Vreeswijks många, många egenskrivna alster. Den korta, lätta, eftertänksamma texten till luftiga, nätta, dansande noter är skriven av Peter R Ericson. Något som säkert inte alla vet.

Det är något med texten som känns både vemodigt och hoppfullt, på samma gång. Den - låten - tar syrerika, akrobatiska språng i min hjärna och på min tunga! Inget tunggung direkt, mera lättflytande med viss rymd - som en halvt uttorkad sommarbäck som envist fortsätter porla, ungefär.

- Sommarkort, sa mannen. Och då sa han sommarkort på det andra viset, som i en liten, längtansfylld tidsrymd, inte som i att avbilda, fotografera sommarens gäckande, korta ögonblick. Sommarkort. En sådan bra titel. Går lika bra att uttala på vilket sätt som helst. Och båda känns helt rätt.

Nu lyssnar vi. Det är många som sjungit in den. Brolle, till exempel. Men jag fastnar för Susanne Alfvengrens version. Den här sången gör sig verkligen tillsammans med den sjungande gotländska tonen.

Var rädda om er. Och er stund på jorden.

<3
/helena

ps Men ingen kan sjunga den som Cornelis! Eller? Har du en annan favorit? Eller känner du någon annan som sjunger den gudomligt? Kanske du själv? Länka gärna till den i en kommentar eller i ett mejl i så fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar