tisdag 29 december 2020

Fem särskilt fina - Nu ser vi framåt (och bakåt!)

Kom på att det var väldigt länge sedan vi körde något på Fem särskilt fina-temat. Alltså fem väl utvalda av mina vintage-grejer i en skön sammantagen mix. Så då kör vi en nu, med fokus framåt - och bakåt. Och med...

...en gnutta nyårs-twist. Kom på att enklaste nyårsutsmyckningen givetvis består av (två) snygga glas med lika snyggt och gott innehåll. Ett gott nytt år på riktigt liksom. Bara att fylla så många glas man vill (max åtta förstås i dessa covid-tider) med något riktigt smaskigt i pralinväg. 

Kanske föredrar du något sötare - som gröna, sockrade marmeladkulor? De borde se väldigt vackra ut i rätt glas, tänker jag. Som stora, charmiga, smarriga champagne-bubblor! Eller så väljer du någon helt annan favorit-konfekt, det personliga är ju alltid det som blir mest "perfekt".

Själv blev jag nöjd med hur själva nöt-karamellen, ur Twist-påsens varierade innehåll, nästan tar sig ut som ett chokladens cocktailbär där på toppen. 

Åter till sakerna jag valt ut som särskilt fina tillsammans den här gången. Här finns både djuren och naturen representerade, naturligtvis.

Den nätta slingan av ekblad och ekollon, mmm, den är så fin i all sin rara, radikala enkelhet. Minns att jag blev så glad när jag fann den lilla metallvasen som är graverad på ena sidan. Där finns ett årtal och ett datum, och ett 25-årsjubileum, och två initialer. Året är 1918, jubileet en 25-årig bröllopsdag, och vilka som står bakom de sirliga initialerna kan vi bara drömma om. 

Åren går, och alla de vedermödor våra föregångna medmänniskor genomlidit kan vi bara föreställa oss med kunskap och mycket fantasi. Därför är det alltid extra härligt att få ta del av de saker som berättar om alla glädjeämnen som alltid har funnits, också. Därför värderar jag den lilla vasen högt, inte i pengar, utan i verkligt humankapital.

Här slank det med ett par nyårshälsningar av bara farten. Kanske föredrar ni pastell, en sådan hoppfull kväll?

Det viktigaste är att vi håller lågan levande, att vi tänder ett ljus för framtiden, och minns de många vackra själar som levt här före oss.

Det skålar vi på! En godis-skål! Och så kör vi en vintage-uppräkning till fem på det:

 

1. Medaljongtapeten som jag använder till allt. Dekorerar diverse med, gör paket av, klipper ut stiliserade granar ur, m.m. m.m. Leta i second hand-affärens mörkaste - och mest folktomma! - hörn. Där hittar man ofta pappersguld i form av gamla affischer och överblivna tapetrullar och dylikt.

2. På tal om papper - brevskrivning är en utdöende konstart. Förr i tiden var det viktigt att ha en brevpress på skrivbordet. Gärna en vacker tyngd. Den här glasbubblan är både vacker och vackert nött. Välanvänd på sin tid, kan man tänka. (Kanske borde vi skriva mer analoga brev igen - eller vad säger ni, Postnord?)

3. Fjärilen är bara en sida av saken. På andra sidan Upsala-Ekeby-vasen signerad Mari Simmulson bor det annan spirande grönska. Hela vasen är som ett enda stort - litet - vårtecken!

4. På Myrorna stod mässingsvasen med den enklaste, mest tilltalande bård man kan tänka sig. För exakt fem år sedan hittade vi den där - mannen och jag. Och hur kan jag komma ihåg det så exakt, undrar ni? Jo, för att för fem år sedan firade vi exakt samma mängd år tillsammans som står graverat på vasen tillsammans med ett par initialer. Kanske borde vi gravera in BK och HC också? Nej, det skulle förlora den ursprungliga charmen.

5. Pressglasljusstaken är så himla intrikat i sina många vindlingar och vågor. Däri kan ljuset spegla sig i många goda vintage-år till.


<3

/helena

ps Annars är nog mitt bästa pynt- eller dukningstips för nyår det jag presenterade här inne för ett par år sedan (ni får själva söka er bakåt, om ni vill), det handlade om tiden i form av gamla klockor. Minns ni? Klockor - både fickur och armbandsklockor. Digitala och analoga, att fästa runt servetterna på nyårsbordet. Blir en rolig dekoration, samtidigt som det kan fungera som bordsplacering, om man så önskar.

pps Älskling...snart fyller vi 30 år! Puss på det - och Dig! Eller trettio (försiktiga, corona-säkra) pussar då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar