torsdag 24 december 2020

Vintage-julen är här, igen! (elva nytagna foton)

Tre stjärnor? Det måste väl handla om de tre vise männen i så fall? Och de är ju inte på g på länge än. Här hemma startar julen på riktigt när diverse vintage-pynt finner sina platser. Lite nya placeringar blir det, men inget nytt, bara lagom nött och återanvänt.

Kommer ni ihåg det gamla räfshuvudet? (Räfshuvudet, kan man ens säga så?!) I vilket fall som helst ropade jag in den översta delen på en räfsa, eller kratta om ni föredrar det. Den ropade jag in förra året på en slagauktion. Tycker så mycket om den blå färgen, och piggarna som är utbytta och täljda för hand. Förra året hängde det små halmstjärnor på den, den här julen är det gran-tema här hemma, även om vi inte har tagit in någon riktig gran. Granar i papper (återvunnet såklart!) och trä får det bli. De barrar ju inte så värst mycket heller...

På tal om återvunnet... Får så dåligt samvete av plastpåsarna som vi köper äpplen i ibland, så då klippte jag ut den dekorativa dekoren och tänkte använda den på något smart sätt. Kanske sätta den på en julklapp? På ett tråkigt papper vore det nog fint med något lite extra, tänker jag. 

En liten kökshylla full av gamla favoritsaker, det måste man ju ha!


Ära vare gud i höjden, som man säger, ni vet - den här har faktiskt mannen gjort i slöjden. När han gick i 7A. Önskar så att jag hade känt honom redan då. Anyway och i alla fall, kom på att det skulle vara fint att lägga något i den där sleven som mest bara ligger och är fin resten av året. Varför inte julgodis? Och eviga kvinnors favoritgodis heter såklart - Marianne!

Några tomtar måste förstås få titta fram, gärna de här högt älskade signerade Lisa Larson. De fick jag i present redan när jag var tonåring eller så, eller kanske ändå mindre ändå? Minnet är bra, men lite kort i rocken ibland.


Sju sorters kakor har vi inte, men ett par småkakor kommer dukas fram på bästa Jenny Nyström-porslinet. Och mjuk pepparkaka! Finns det något godare?

Titta på de här två små raringarna då! Vackraste "julkulorna" ever? Två små nyfödda syskonbarnbarn, även om de vuxit en bit sedan fotot togs i höstas. Fatta hur mannen och jag gick loss när vi fick veta att det vankades tvillingar i släkten! Ni kan tänka er, va? Hur vi tramsade runt med Knoll- och Tott-namn. Pigge och Gnidde och Lisa och Sluggo. Kalle och Hobbe. Haha. Kreti och Pleti och Bu och Bä. Nä, nu får jag sluta tramsa och bara konstatera att vi hade kul med det där en lång stund. Och kan ni gissa vilket som blev vårt bästa förslag? Inte? Om ni tänker på att vi är gamla musiknördar av rang, då? Inte? Svenne och Lotta. Haha. Men visst hade det varit lite kul? Nu heter de något helt annat, förstås. Något fint.

Åter till ytligheterna, hör ni. Ytligt, men livsnödvändigt för oss som andas och lever vintage och ting med patina. Även om julpyntet inte behöver vara så himla avancerat alla gånger, tycker jag. En girland med något som redan finns i köksregionerna - som pepparkaksformar - kan vara skön att vila ögonen mot i juletid. Eller bara så här - huller om buller i ett tråg eller i en skål av något slag.

Nähä, dags att tänka på refrängen, mina vänner. Här ska det julmysas med spel och musik och annan vintage.

Bara att slinka in i något lagom nött och rött först. Kanske blir det pyjamas? Eller morgonrock? Eller så slår vi på stort och tar fram finblusen. Bara det känns bekvämt och avslappnat. Och kul. Det är ju jul!

Sköt om er.

<3

/helena

ps Om det händelsevis skulle vara någon som hinner läsa här nere innan hen har slagit in de sista julklapparna, vill jag passa på att ge mitt bästa presentpapperstips - även om det allra bästa är att använda ett tyg som går att använda många jular. En snygg filt. Eller en duk. En fin stuvbit funkar självklart också bra. 

Men om man ändå föredrar papper, och inte vill slösa och köpa nytt (och inte har hittat någon gammal lämplig tapet second hand eller så) då kan man ta det man har. Jo, så här: Titta vad du redan har hemma, någon rulle ligger ofta och skräpar någonstans i ett hörn, det spelar oftast ingen roll om det skulle råka vara somrigt och pastellfärgat eller något annat som känns fel nu i juletid, det går att använda ändå. Hur då? Jo, genom att vända på det. 

Ut-och-in fungerar faktiskt de allra flesta presentpapper alldeles utmärkt som julpapper. Bara att pimpa med lämpligt snöre runt sedan, och se vad man eventuellt mer kan hitta där hemma att dekorera med. Ett utskuret tårtpapper? Lite spets? Ett vackert bokmärke? Ett roligt klistermärke? En bollfrans? En pepparkaksform?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar