fredag 18 december 2020

Fyra gånger Kate Bush

Blev så lycklig för ett tag sedan när jag blev påmind om en röst från min ungdom. Ja, nästan från min barndom faktiskt. För väääldigt länge sedan, med andra ord.

Kate Bush är så mycket mer än en röst, hon är sinnebilden av en fullfjädrad artist. Skriver och sjunger och dansar - och gör små filmkonstverk av det som vi förr i tiden kallade för musikvideos. Allt gör hon på sitt alldeles egna vis. På sitt säregna sätt. Hon var dessutom otroligt ung när hennes musikkarriär raketstartade via den anmärkningsvärda musikaliska tolkningen av den klassiska romanen Svindlande höjder av Emily Brontë. 

Wuthering Heights, i Kate Bushs tappning, låter som inget annat jag hört varken förr eller senare. Rösten, uttrycket - helt amazing och unikt.

Babooshka. Kunde inte få den ur hjärnan när jag återupptäckte den för några veckor sedan. Lite jobbigt upprepande blir låten efter ett tag. Men ändå, historien om frun som förvandlar sig till en brevväxlande femme fatale för att (åter)få sin mans uppmärksamhet är otäckt spännande i all sin intrikata enkelhet. 

Eller förställer hon sig kanske för att kolla om mannen skulle vara otrogen om han fick chansen? En typ av historia vi sett många gånger på film vid det här laget, men i Kate Bushs version känns den fortfarande märkligt fräsch. Älskar hur hon dansar där med kontrabasen - ett genialiskt, musikaliskt alter ego som ställföreträdande man och danspartner - innan hon förvandlar sig till förförisk amason i burrigt åttiotals hår och kläder (fast såå mycket kläder är det väl egentligen inte...).

I Cloudbusting spelar hon en liten pojke. Jo, det är sant. En pojke som är son till en vetenskapsman som framkallar regn med hjälp av en maskin. I videon, till sången som också har litterär förlaga, spelar ingen mindre än Donald Sutherland pappa vetenskapsmannen. En över sex minuter lång låt som inte blir det minsta tråkig ens för en millisekund. Det är sådant som bara en artist med stort A klarar.

Running up that hill. Kanske den låt jag minns bäst från när jag var ung. Tidstypisk i ljudbilden, javisst, men det här "avtalet med gud" låter ändå Kate Bush ända ut i de dansanta fingerspetsarna. (Videon jag länkar till här påstås vara i HQ, haha inget, absolut inget, kan få de skönt brusiga och lätt flimrande bilderna att uppnå någon form av High Quality - och det gör förstås bara att jag älskar hela anrättningen desto mer!)

Så där ja. Fyra klart lysande låtar av en självlysande superstjärna. Håll tillgodo. Länka nu in er till tuben, via mina länkar ovan. Och njut. Titta särskilt på den magiska inspelningen av Wuthering Heights. Hör Kate Bush sjunga om Catherine och Heathcliff, med de nästan läskigt artikulerande, röda läpparna. Se, se, se och lyssna!

Sköt om er.

<3

/helena

ps Ni har väl inte glömt MUSIKHJÄLPEN? Årets behjärtansvärda tema handlar om något helt livsavgörande - att ingen ska lämnas utan vård. Extra aktuellt i dessa pandemiska tider. Fortsätt önska låtar, och hjälp på så sätt någon av alla våra medmänniskor där ute i den stora, vida, orättvisa världen att bli/hålla sig frisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar