onsdag 7 september 2022

Den där läshögen till vänster

Tänk ändå, att det ska behövas upprop och höjas röster, för att alla ska förstå vikten av kulturens helande kraft. Tänk ändå, att det finns de som inte förstår att konst, böcker, film, musik, dans och glädje hänger tätt ihop med en god hälsa. 

Det tänker jag på, när jag hör debatten om skolbibliotekariens vara eller icke vara. En så kallad icke-debatt, enligt mig. Om du har ett skolbibliotek måste du förstås också ha någon som sköter om det. Någon som guidar eleverna rätt och ser till att utbudet är så bra som möjligt för just de elever du har på din skola. Kanske behövs det ingen heltid överallt, men en välfördelad deltid. 

Kulturens röst måste alltid höjas, lite synd att det ska fortsätta finnas de som vill sätta den på undantaget. Lite synd att det är så många som fortfarande inte förstår att det här handlar om livsviktig friskvård. Mental och själslig utveckling.

Anyway. Själv ser jag fram emot att sätta höstens hungriga läsögon i den där uppfriskande blandningen till vänster i bild. Mest bläddervänligt här. Mest sådant som man kan unna sig fem minuter av, emellan, i vardagen. Fem minuter kultur här, fem minuter läsning där, och plötsligt blir det ändå relativt mycket på en vecka, om du egentligen inte har tid. 

Lägg fram böcker. Till dig. Till barnen. Låt dem ligga väl synliga. Locka till läsande och bläddrande, gärna gemensamt. Läs tillsammans. Ändra ordning på högen då och då - och innehåll också såklart. Lägg högen på ett annat ställe, överraska.

Locka med roliga framsidor som ligger framme och "skräpar". Bara ett tips. I bokhyllan blir ofta böckerna som en del av inredningen rätt som det är, därför kan det vara bra att skapa tillfälliga högar fulla av ögongodis. Läsgodis!

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Vi tar väl ett litet citat ur boken som ligger överst i min egen lockande bokhög, va? Ja, det gör vi:

"This warm and sunny spot belongs to Pooh.

And here he wonders what he's going to do.

Oh, bother, I forgot - it's Piglet's too."

/This warm and sunny spot

ur Pooh's Poems

av A. A. Milne

(illustrerad av Ernest H. Shepard)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar