måndag 5 september 2022

Vad jag skulle säga till en förstagångsväljare

Det är väl lite som att sparka in en öppen dörr, eller i det här fallet som att sparka in alla öppna dörrar, i princip. För ni som följer med mig här inne vet ju ändå så väl vad jag tycker i de flesta hjärtefrågorna. Hjärtat är ju rött. Även om jag kanske är grönare än någonsin klappar hjärtat fortfarande för den politik som vill att alla ska med. 

Visst, jag gillar också individens frihet, självklart. Men ibland är det inte frihet att behöva välja, ibland är det omöjligt - därför behöver vi ett tajt socialt nätverk som låter så många som möjligt få en chans här i livet. Rött och grönt och rosa, det är mina politiska val. Alltid. 

Men om en förstagångsväljare skulle komma fram till mig och be om råd, förvirrad och lite rädd av den hätska debatt som förs, skulle jag ändå säga att: gå till hjärtat. Fråga hjärtat om råd. Och låt sedan hjärnan säga sitt. Och magen. Lyssna på rationella argument, javisst, men lyssna också efter vem som tänker med hjärtat. Vem som verkligen inser värdet i att skapa en mångfaldig framtid. Vem som ser till allas bästa. Vem som ser längre än näsan räcker. Vem som har tankar som sträcker sig minst en generation framåt. Vem som använder ordet tillsammans, mest innerligt och ärligt.

Lyssna efter orden demokrati och solidaritet. Lyssna noggrant, det är inte bara fagra ord vi vill ha, utan handling. Feminism. Ett missbrukat ord. Lyssna efter dess sanna natur. När det betyder att alla ska ha rätt att vara sig själva, och utbilda sig, skapa en dräglig tillvaro, och älska vem man vill.

Lyssna efter orden fred och frid. Och hör när friheten verkligen andas intentionen att inga konflikter ska lösas med vapen eller hårdare tag. Lyssna efter orden som får hjärtat att hoppa lätt. Lyssna till dem som vill barnens bästa - en miljövänlig framtid. En framtid där alla har en plats, som inte är för varm, stormig eller fylld av översvämmade hus.

Lite så, skulle jag nog säga, om en förstagångsväljare frågade mig om råd. Men det visste ni ju säkert redan.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar