onsdag 21 september 2022

Vild bokflora och mild för-höst

Det spelar ingen roll hur man vrider och vänder på det. Hur man än konstrar och grejar och försöker - inget är vackrare än naturen själv. Något man hittar på marken bredvid ett träd, det är så utsökt att man bara kan ah:a och åh:a. Naturen är bäst! Så det så.

Anyway. Vilken mild och fin sol som hälsade på i eftermiddags. Den var för snäll för att skrika hallå. Den ville inte ens ha ett hej med utropstecken på, tror jag. Den ville bestämt bara sända oss sitt vänligaste heeej. Som i hejsan svejsan. Ett lågt hälsande mummel genom, de fortfarande mest gröna, löven bara. Och jag viskade tyst tjena tillbaks.

Annars? Jo. Läser om mässan som börjar här i krokarna alldeles strax. Göteborg Book Fair. Har inte prioriterat att lusläsa programmet i år, men bläddrar ändå snabbt igenom. Det är magi att läsa om allt som har ord-trolleri, meningsbyggnad och textsjok i sig. Låter som en härlig återstart. Med bokmässa både dag och natt, nästan. Och Hope Signs:

"Protestskyltar för klimatet skrivna av några av vår tids främsta författare. Med dessa vill vi inspirera till både tanke och handling och vår ambition är att ge fler tillgång till ett av människans mest kraftfulla verktyg - det skrivna ordet."

Låter väldigt bra. Men, som vi vet, är det lättare sagt än gjort. Vår stora värld består av så många som inte kan läsa eller skriva - det måste vi ändra på. Bokstav för bokstav, barn för barn. En hög, men inte omöjlig, ambition som kommer att ta tid. En dag ska vi ha utrotat bristen på skolor och lärare jorden runt, så är det bara.

Alla ska få tillgång till ett språk, minst ett språk, i tal och skrift. Dit måste vi komma. En dag. En dag, vänta bara. Eller gör inte det - var hellre en del av lösningen. Läsningen är nyckeln till så mycket, som vi vet. Kunskap, känsla, medkänsla, empati och förståelse för andra, det är mycket som bli lättare när man kan läsa och skriva. Mycket bra följer dessutom med på läs-köpet, så att säga.

Litteratur, kulturpersonligheter, musik och ren fest, läser jag någonstans på bokmässans sida och tänker att det låter bra. Mycket bra.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Orkar ni med ett tråkigt ps? Hm. Trist att höra om böcker som förbjuds, i ett land som USA. Att böcker som vänder sig till minoriteter möter protester - och förbud. Så tråkigt att höra att HBTQ-rörelsen hela tiden möter motstånd, när de kämpar för att nå ut med sin litteratur till unga människor som längtar efter identifikation och bekräftelse. Ingen ung människa ska behöva känna sig ensam och "fel" på grund av felriktad konservatism, tänker jag. Alla barn måste få känna i hjärtat hur efterlängtade och rätt de är, oavsett hur de ser ut, oavsett vad de känner och vem de vill vara och älska. Vi måste kämpa vidare. Sträcka våra röster vidare, bredare och längre - för alla människors lika värde och rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar